Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Nova odluka o nazivima ulica i naselja: Promocija ZMIJANJSKO PLAVE boje i na kućama

Banjaluka
Autor:

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

Naselja Karanovac, Debeljaci i Barlovci do kraja godine dobiće konačno nazive ulica, ali i nešto drugačije table sa kućnim brojevima.

Naime, prema novoj Odluci o nazivima ulica, trgova i naseljenih mjesta u Banjaluci, table sa brojevima i nazivima ulica ubuduće će biti zmijanjsko modro plave boje, u skladu sa tradicijom ovog podneblja i već nadaleko poznatim zmijanjskim vezom.

Takođe, u ulicama kojima ubuduće budu dodjeljivani nazivi, pored zvaničnog imena, biće postavljena i dodatna tabla na kojoj će biti ispisani osnovni podaci o toj znamenitoj ličnosti. Takve informacije smatraju nadležni, biće zanimljive svim Banjalučanima, ali i posjetiocima našem gradu.

– Odluka se odnosi prvenstveno na nove ulice, ali planiramo u nekom narednom periodu takve table postaviti i u centru grada, gdje ulice već odavno imaju svoje nazive. Što se tiče boje tabli, željeli smo da promovišemo našu autentičnu zmijanjsko plavu boju. Simbolične izmjene se odnose samo na table koje će tek biti štampane i drugi građani neće imati troškove, niti obavezu da mijenjaju svoje table – rekao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar.

Podsjetio je da je zahvaljujući donaciji Kraljevine Švedske u adresni registar već upisano 647 ulica u gradu, te da bi do kraja godine naziv trebalo da dobije i 28 ulica u naseljima Karanovac, Debeljaci i Barlovci.

U mjesnoj zajednici Dragočaj, kojoj pripadaju i Barlovci, kažu da imaju najmanje 200 bezimenih ulica i da se zbog toga veoma teško snaći u njihovom naselju, pogotovo poštarima.

– Vjerujem da će nazive sada dobiti dio Barlovaca koji se nalazi odmah pored Zalužana. Inicijativa odavno postoji, i nadam se da će to biti ove godine kako su rekli, mada mi nismo dostavili nijedan prijedlog za naziv ulice. Mještani su i sami pasivni, iako sam ih nekoliko puta obavještavao da se uključe sa idejama. Pozivam još jednom sve da pošalju neke prijedloge za imena ulica, jer nam je ovo sada prilika ako nas je već Grad stavio na spisak- istakao je predsjednik savjeta MZ Slavenko Tadić.

Imamo predloge

Predsjednik savjeta mjesne zajednice Debeljaci Zoran Likić rekao je da u ovom naselju oko deset ulica nema nazive, te da su mještani za pet ulica dali svoje predloge.

– Zahtjev da nam se dodijele nazivi ulica pokrenuli smo još prije dvije godine, a prije nekoliko mjeseci smo dostavili i svoje prijedloge – istakao je on.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO