Svijet

Nova pravila za sticanje NJEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA: Vlasti su se odlučile za značajne promjene, otkrivamo kako do željenog statusa U ROKU OD 3 GODINE

Otprilike 5,3 miliona stranaca živi u Njemačkoj više od 10 godina, a da nisu njemački državljani – novi Zakon o državljanstvu iz 2024. (StAG 2024) njima otvara nove mogućnosti.

Njemačka granica
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Njemački Bundestag izglasao je opsežnu izmjenu zakona o sticanju njemačkog državljanstva. Konačni zakon stupa na snagu 27. juna 2024.

Zakonodavac se odlučio na značajne promjene, pri čemu valja istaći dvije ključne tačke.

Reformom će se skratiti period boravka u Njemačkoj koje je inače potrebno za naturalizaciju sa sadašnjih 8 na 5 godina. Osim toga, Njemačka će uopšte prihvatiti višestruko državljanstvo (dvojno državljanstvo) u budućnosti, piše Fenix-magazin.

Podnosilac zahtjeva ubuduće se više neće morati odreći državljanstva zemlje porijekla.

Nadležna tijela za naturalizaciju u okružnom uredu mole građane da ne podnose nikakve upite ili zahtjeve prije nego što promjene stupe na snagu.

Otprilike 5,3 miliona stranaca živi u Njemačkoj više od 10 godina, a da nisu njemački državljani – novi Zakon o državljanstvu iz 2024. (StAG 2024) njima otvara nove mogućnosti.

Kraći rok naturalizacije

U većini slučajeva novi propisi olakšavaju naturalizaciju – ali mogu i postrožiti stvari. Ovo je takođe važno za tekuće postupke naturalizacije.

U pravilu se računa pravna situacija u trenutku naturalizacije, a ne pravna situacija u trenutku podnošenja zahtjeva.

Prije je standardna naturalizacija bila moguća nakon 8 godina ili, u slučaju posebne integracije, nakon 6 ili 7 godina (članak 10. stavak 3. StAG). Ti su periodi sada skraćeni na 3 ili 5 godina.

Ubuduće će imigranti s posebnim integracijskim postignućima moći dobiti njemačko državljanstvo nakon samo tri godine. Ta postignuća uključuju profesionalni i akademski uspjeh kao i građanski angažman.

Dvojno državljanstvo

Prije se obično moralo odreći starog državljanstva nakon naturalizacije. Izuzeci su bili rijetki. Ako su njemački državljani htjeli prihvatiti državljanstvo druge države, gubili su njemačko državljanstvo ako prethodno nisu podnijeli zahtjev za takozvanu dozvolu zadržavanja državljanstva. Ti će propisi sada biti izbrisani bez zamjene. Dvojno državljanstvo sada je moguće.

Djeca rođena u Njemačkoj od roditelja stranaca

Ako je barem jedan strani roditelj legalno boravio na saveznom teritoriju više od 5 godina, djeca rođena u Njemačkoj ubuduće će dobiti njemačko državljanstvo.

Ali budite oprezni: ova se uredba ne primjenjuje retroaktivno na djecu koja su rođena na saveznom teritoriju prije stupanja na snagu novog zakona.

Novi propisi za takozvanu “generaciju gostujućih radnika” i ugovorne radnike DDR-a

Ubuduće stariji stranci iz takozvane generacije gostujućih radnika koji žive na saveznom teritoriju od 1974. ili bivši ugovorni radnici DDR-a neće morati priložiti dokaz o pismenom ispitu njemačkog jezika i mogu se naturalizirati bez pismenog ispita naturalizacije. Strogi zahtjevi za osiguranje života takođe će biti smanjeni za ove podnositelje zahtjeva.

Sredstava za život

Ovdje novi zakon predviđa strože propise u odnosu na prethodne propise. Naturalizacija je sada moguća samo u nekoliko iznimaka ako se ne možete uzdržavati iz vlastitih sredstava.

Osobe s niskim primanjima, zaposlenici na malim poslovima, starije i bolesne osobe stoga će teže ispuniti uvjete za naturalizaciju.

Pretrpane kancelarije, duga čekanja

Iako obrada zahtjeva za naturalizaciju statistički traje samo oko 6 sati, čekanje od 2-3 godine između zahtjeva i naturalizacije nažalost nije neuobičajeno u Njemačkoj.

Novi zakon o državljanstvu proširuje krug onih koji ispunjavaju uslove i stoga će dovesti do više zahtjeva za naturalizaciju u kratkom i srednjem roku.

Ako opštinske vlasti za državljanstvo ne rasporede više osoblja, vrijeme čekanja će se vjerojatno nastaviti povećavati.

Pogođeni kojima je hitno potrebno njemačko državljanstvo tada se moraju obratiti sudu, navode njemački mediji, piše Večernji list.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu