Društvo

Nova protivgradna sezona počinje 15. aprila

Direktor “Protivgradne preventive Republike Srpske” Tihomir Dejanović rekao je da nova protivgradna sezona počinje 15. aprila i napomenuo da je rok za podnošenje poreske prijave za naknadu za protivgradnu zaštitu 10. mart.

Nova protivgradna sezona počinje 15. aprila
Foto: Goran Bobić/RAS Srbija

Dejanović je naveo da se sistem protivgradne zaštite finansira iz nekoliko izvora, ističući da je izuzetno nizak stepen naplate od fizičkih i pravnih lica koji su vlasnici, korisnici ili uživaoci obradivih zemljišnih površina, a plaćaju po hektaru obradivog zemljišta.

Većina ovih obveznika najčešće nije upućena kako se prijavljuje i plaća naknada za finansiranje sistema protivgradne zaštite. Međutim, ako ova obaveza nije izvršena do tog roka, prijavljivanje i plaćanje ove naknade može se uraditi i naknadno – rekao je Dejanović.

On kaže da se, osim toga, sistem Protivgradne zaštite finansira i iz sredstava podsticaja, zatim sredstvima lokalnih uprava, odnosno na osnovu godišnjih ugovora sa lokalnim upravama na čijem području se sprovodi zaštita od grada, kao i sredstvima osiguravajućih društava od ukupnog prihoda po završnom računu iskazanog za prethodnu godinu.

– Za predstojeću protivgradnu sezonu ugovore do danas nisu potpisali Ugljevik i Lopare, ali svakako očekujemo da to učine do početka sezone. Naknada po ugovorima za sve lokalne uprave u Republici Srpskoj sačinjena je u odnosu na broj protivgradnih stanica raspoređenih na njihovoj teritoriji – rekao je Dejanović.

On je naveo da će u protivgradnoj sezoni ove godine u sistemu biti 26 lokalnih uprava na čijem području je raspoređeno 218 klasičnih protivgradnih stanica, 11 automatskih protivgradnih stanica, te 35 prizemnih generatora srebro-jodida.

– Osim toga, u toku protivgradne sezone u rad će biti puštene i izgrađene automatske protivgradne stanice koje budu ispunile sve uslove za njihovo aktiviranje – napomenuo je Dejanović.

Prema njegovim riječima, u sezonu se ulazi sa 1.790 protivgradnih raketa, i to 1.400 preostalih iz prošle godine i 390 komada koje će biti uvezene početkom aprila.

– Početak sezone biće dočekan sa dovoljnom količinom raketa po jednoj protivgradnoj stanici, s tim da će se ubrzano krenuti i u proceduru nabavke drugog kontingenta u količini od 610 protivgradnih raketa – rekao je Dejanović.

Prema njegovim riječima, ove sedmice počelo je i montiranje opreme na repetitirima na Kozari, Trebavi, Majevici, Svinjaru i Velikom Žepu.

On je rekao da će od sljedeće sedmice timovi radnika “Protivgradne preventive Srpske” Gradiška početi razvoženje protivgradnih raketa, kao i montiranje opreme i drugih materijalno-tehničkih sredstava na protivgradnim stanicama.