Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVA PROVOKACIJA SDA Traže ukidanje naziva Republika Srpska

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stranka demokratske akcije saopštila je danas da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

– Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS  je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH  za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH – navodi se u saopštenju SDA.

Kako se navodi u saopštenju po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Disktrikt.

– To je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima. Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni. Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda – navodi se u saopštenju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO