Digitalna Srpska

NOVA SAJBER PRIJETNJA Mekovi zaraženi novim malverom, a evo kako da se zaštitite

Korisnici Mek računara meta su AMOS malvera, koji se na njihove uređaje instalira preko lažnih ažuriranja za Safari i Krom.

Mek buk pro računar
FOTO: TONY AVELAR/EPA

Malver, pod nazivom Atomic macOS Stealer (AMOS), je prvi put primjećen početkom 2023. godine i od tada predstavlja rastuću prijetnju.

Ovaj maliciozni program cilja korisnike Mek uređaja i vara ih da instaliraju softver na svoje mašine. Nakon što je instaliran, malver može da ukrade Ajklaud kičejn lozinke, informacije o kreditnim karticama, fajlove i drugo.

Pročitajte još

U svojoj najnovijj varijanti, AMOS malver se na uređaje korisnika ubacuje preko lažnih ažuriranja za Safari i Krom. Novi metod prevare nosi naziv Klirfejk.

Iako je u pitanju ozbiljna prijetnja, dobra vijest je da AMOS malver može da se izbjegne.

Evo kako da to učinite:

Prvo, nikada ne preuzimajte bilo kakva softverska ažuriranja iz nepoznatih ili nepouzdanih izvora. Preporuka je da Safari ažurirate direktno iz Mac System Settings sekcije, dok za Krom koristite zvaničnu aplikaciju ili Gugl sajt.

Ukoliko aplikacija od vas traži da premostite macOS Gatekeeper zaštitu, budite oprezni i jednostavno odbacite tu aplikaciju.

Ako koristite novi sajt, provjerite kada je kreiran i ne vjerujte nikakvim reklamama i ponudama za preuzimanje sadržaja, piše B92.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije