Hronika

NOVA SASLUŠANJA U SLUČAJU SUSPENDOVANOG TUŽIOCA Sud BiH: Koji je osuđenik iz "Lutke" svjedočio protiv tužioca Mihajlovića

U Sudu BiH jutros su saslušana nova četiri svjedoka optužbe u predmetu protiv Bože Mihajlovića, suspendovanog državnog tužioca koji se u aferi “Nestali novac” tereti za nesavjestan rad u službi. Po optužnici, iz 12 predmeta Tužilaštva nestalo je ukupno 225.000 KM.

NOVA SASLUŠANJA U SLUČAJU SUSPENDOVANOG TUŽIOCA Sud BiH: Koji je osuđenik iz "Lutke" svjedočio protiv tužioca Mihajlovića
Foto: Avaz/RAS Srbija

Jutros su saslušani Muhamed Ramić, Muhamed Mahmutović te Samir i Damir Zukan. Samir Zukan i Muhamed Ramić su dovedeni iz KPZ Zenica i Busovača, gdje služe višegodišnje kazne zatvora.

Svjedok Ramić, koji je osuđen u predmetu “Lutka” na osam godina zatvora, svjedočio je na okolnosti nestanka novca koji mu je oduzet tokom pretresa 2009. godine.

Tražio povrat od Čampare

Tokom ove akcije oduzeto mu je 345 evra (oko 700 KM) i 30 kuna, ali mu taj novac, kako je kazao, nikada nije vraćen. Ovaj svjedok je ispričao da je potpisao potvrdu o privremenom oduzimanju novca te da je i tokom suđenja 2016. godine od tužioca Dubravka Čampare tražio povrat.

Na pitanje tužiteljke Edine Hubijer, svjedok je rekao da je, koliko mu je poznato, njegov advokat Muhidin Kapo tražio da se novac vrati.

Ništa mi od toga nije vraćeno – ni novac, ni auta. Obraćao sam se tužiocu Čampari jer je on preuzeo predmet od Bože Mihajlovića. Znam da su i ostali iz ovog predmeta tražili da im se vrati novac, a bio je sporan i jedan zlatni lančić – rekao je Ramić, piše Avaz.

Optuženi Mihajlović pitao je Ramića je li on bio na pretresu njegove imovine, na što je svjedok odgovorio: “Vi ste me primili u svoju kancelariju pa smo tamo razgovarali. Znam da ste me pitali za neke nekretnine u Hrvatskoj koje želite da kupite. I Vas i Čamparu je to zanimalo”, ispričao je Ramić.

Mihajlović rukovodio istragom

No, Mihajlovića je zanimalo od koga je tražio povrat novca, je li od Čampare, jer je predmet kasnije on preuzeo, što je svjedok i potvrdio.

– Tražio sam ja novac od Čampare, ali i Vi ste vodili ovaj predmet – riječi su Ramića.

Svjedoci Samir i Damir svjedočili su na okolnosti nestanka novca iz noćnog kluba “Zamak”, koji im je oduzet 2006. godine. Sada osuđeni Samir Zukan kazao je da mu je oduzeto 461 KM i 100 evra, ali da mu novac nikad nije vraćen. Ovom istragom rukovodio je tužilac Mihajlović, za kojeg je Samir Zukan kazao da je bio na pretresu ovog noćnog kluba.

Njegov sin Damir potvrdio je da je tokom pretresa od njega oduzeto 2.500 KM, ali da ni njemu novac nije vraćen. Isto je potvrdio i svjedok Muhamed Mahmutović, koji je privođen više puta u Tužilaštvo BiH zbog krijumčarenja ljudi. Nakon hapšenja 2004. godine od njega su graničari privremeno oduzeli 150 evra, ali on taj novac nikada više nije vidio.