Regioni

Nova SPORTSKO-TURISTIČKA ATRAKCIJA Trebinja: "Ćirinom" trasom sada će se VOZITI BICIKLISTI

Trebinje će dobiti biciklističku stazu dugu oko 15 kilometara, od gradskog naselja Mokri Dolovi do izletišta Jazina u blizini granice s Crnom Gorom.

Nova SPORTSKO-TURISTIČKA ATRAKCIJA Trebinja: "Ćirinom" trasom sada će se VOZITI BICIKLISTI
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Staza ide starom željezničkom prugom kojom je nekada prolazio popularni „ćiro“, voz sa parnom lokomotivom, koji je posljednji put šinama kroz Hercegovinu prošao 70-ih godina prošlog vijeka.

Radovi na uređenju nove biciklističke staze trebali bi biti završeni do polovine oktobra, kada je u Trebinju planirano održavanje Balkanskog prvenstva u biciklizmu.

U prvoj fazi radiće se uređenje staze u dužini od oko 5 kilometara do Mičevca, gdje su ostaci starog srednjovjekovnog grada, koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Nova trasa počinje uz stari željeznički tunel u naselju Mokri Dolovi, koji će biti osvijetljen, a prolaziće preko željezničkog mosta na izlazu iz grada uz Goričko jezero i obale rijeka Trebišnjice i Sušice.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da se urađenje nove biciklističke staze radi vlastitim resursima, a u posao su uključene gradske ustanove, pripadnici civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici i udruženja građana poput trebinjskih planinara.

Prema riječima direktora javne ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Stevana Bekana, nakon završetka radova na uređenju staze svaki biciklista će moći obići neke od kulturno-istorijskih spomenika u okolini Trebinja, poput starog grada Mičevca.

Uredićemo i područje oko ovog srednjovjekovanog grada, ali i prilaze drugim spomenicima i rijeci na cijeloj trasi – najavljuje Bekan.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija
Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Predsjednik trebinjskog Planinarskog društva „Vučji zub“ Igor Škero kaže da će Trebinje dobiti živopisnu stazu za bicikliste i pješake, koja će biti i novi sadržaj turističke ponude.

– Naši članovi će je koristiti i promovisati ne samo kao biciklističku, nego i pješačku stazu. Tom stazom će se moći bezbjedno doći do, nadamo se, budućeg parka prirode Orjen. Kanjon rijeke Sušice će pripadati nacionalnom parku Orjen, a nakon uređenja ove staze do njega se može bezbjedno doći bilicklom ili pješke – navodi Škero.

On objašnjava da se na novu biciklističku i pješačku stazu može uključiti u centru grada, da trasa prolazi uz rijeku Trebišnjicu, koja je jako živopisna, ali i trebinjske vinarije i istorijske spomenike.

– Prolazi kroz tunele, preko željezničkih mostova, a prilagođena je svim biciklistima i pješacima, jer skoro da nema uspona, blago se penje i spušta – ističe predsjednik trebinjskih planinara.

Škero dodaje da se nova biciklistička ruta nadovezuje na postojeću „ćirinu trasu“ od Gabele kroz Popovo polje i Trebinjsku šumu do stare željezničke stanice u Trebinju, da će zbog predjela i prirode kroz koje prolazi  biti najljepši dio te trase, a da bi u u budućnosti mogla biti nastavljena i uz Bilećko jezero do Crne Gore, kuda je nekada vozio „ćiro“.

On kaže da su obale rijeke Sušice, od mjesta Lastva do izletiša  Jazina, interesantne turistima, pa su i ovog ljeta planinari tim putem vodili grupe Belgijanaca.

Trka “Za sirac sira”

Planinarsko društvo „Vučji zub“ svakog ljeta organizuje brdsku trku biciklima u selu Žakovo kod Trebinja, koja ima karakterističan naziv „Za sirac sira“. Najbrži biciklisti kao nagradu dobijaju grudu tradicionalnog trebinjskog sira „škripavca“.