Društvo

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA Zaplovile trebinjske lađe, za sada vožnje BESPLATNE

Prvom plovidbom deset lađa rijekom Trebišnjicom , egzibicionom trkom  između dva mosta u centru grada i obilaskom turističkih atrakcija sa rijeke, u Trebinju je završen projekat „Život na granici BiH i Crne Gore, stare staze bezvremenog nasljeđa“ koji se provodio u graničnim opštinama RS i Crne Gore.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA Zaplovile trebinjske lađe, za sada vožnje BESPLATNE
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Lađe su  napravljene po uzoru na stare trebinjske barke, a pravio  ih je Arif Čustović, jedini majstor za trebinjsku lađu koji ih je izradio po autentičnim nacrtima starih barki.

U okviru projekta obnovljena je i marina uz zidine Starog grada, gdje će lađe biti vezane i gdje će se moći iznamljivati.

U početku će građani i turisti moći besplatno da se voze lađama, a slične barke biće porinute i u Zetu u Crnoj Gori.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Prema riječima koordinatora projekta Miljana Vukovića  u okviru ovog programa valorizovano je 40 objekata i lokacija u graničnom pojasu BiH i Crne Gore, koje predstavljau značajno kulurno istorijsko blago.

Rihad Maša, šef odjeljenja za sadnju delegacije EU u BiH  je, takođe,  istakao da je završetkom projekta počela nova  turistička atrakcija u Trebinju i Nikšiću.

– Ljudi koji žive u pograničnim pojasevima imaju iste ciljeve, planove i drago nam je da EU može tako nešto da podrži – istakao je on.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da će trebinjske lađe koje ponovo plove značiti ne samo za turiste, nego i za  Trebinjce, koji su, na neki način, zaboravili kako je to izgledalo ranije.

Projekat  je trajao od januara prošle godine, a  finansirala ga je EU sa oko 330 hiljada evra, a ostatak od 15 odsto novca obezbjeđen je iz trebinjskog i  budžeta Plužina.

Projekat se provodio u Trebinju, Bileći, Nikšiću i Plužinama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu