Banjaluka

NOVA USLUGA U DOMU ZDRAVLJA Od 25 brzih testova, pozitivnih 10

Dom zdravlja Banjaluka je nedavno kao novinu uveo testiranje brzim antigenskim testovima na korona virus. Za prvih šest dana urađeno je 25 ovih testova, od čega je 10 bilo pozitivno na koronu, potvrdili su u ovoj ustanovi.

NOVA USLUGA U DOMU ZDRAVLJA Od 25 brzih testova, pozitivnih 10
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE

Za razliku od drugih dostupnih testova, kod ovih se rezultati dobijaju za 12 do 15 minuta.

– Koriste se samo kod simptomatskih osoba, u prvih pet dana od početka simptoma. Ako je prošlo više dana, antigenski testovi nisu dovoljno pouzdani. Isto tako, koriste se kod osoba koje su bile u kontaktu visokog rizika u roku  sedam dana s potvrđenim/vjerovatnim slučajem kovid-19 – objasnili su u Domu zdravlja.

Kazali su da se pozitivan brzi antigenski test može smatrati potvrdom infekcije i da nije potrebno potvrđivati rezultat PCR testom.

Pročitajte još

– Ukoliko je rezultat pozitivan, pacijent se obavještava da će ga kontaktirati Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja i do tada mora biti u izolaciji, zajedno sa svojim bliskim kontaktima – naglasili su u ovoj ustanovi.

Prema informacijama koje su ranije saopštene iz ove ustanove, uzimanje uzoraka i testiranje se obavlja u Odjeljenju za hematološku i biohemijsku dijagnostiku, a cijena brzih antigenskih testova iznosi 40 KM.

– Usluga se pruža u terminu od devet do 11 sati, na ulazu B Službe hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom. Zakazivanje za ovu uslugu nije neophodno, a ukoliko pacijenti žele, mogu se zakazati na broj telefona 051 247 382 – objasnili su u Domu zdravlja. 

Pored brzih antigenskih testova, kod dijagnoza virusa korona se koriste  PCR i serološki testovi.

Razlika

Postoji razlika između antigenskih i PCR testova od seroloških.

Antigenski i PCR testovi ukazuju na prisutnost virusa u organizmu i pozitivan rezultat tih testova pokazuje da je testirani trenutno zaražen.

Za razliku od njih, serološki testovi ukazuju na prisutnost antitijela koje je organizam razvio pri susretu s virusom. Pozitivan rezultat na toj vrsti testova ukazuje da je testirani prebolio infekciju.