Kultura

NOVAC NAMIJENJEN DJECI Odjeća Gabrijela Garsije Markesa na humanitarnoj aukciji

Više od sedam godina nakon smrti kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa njegova odjeća biće ponuđena na aukciji u humanitarne svrhe.

NOVAC NAMIJENJEN DJECI Odjeća Gabrijela Garsije Markesa na humanitarnoj aukciji
FOTO: ALEJANDRO ERNESTO/EPA

Oko 400 komada odjeće koja je pripadala nobelovcu Markesu i njegovoj pokojnoj supruzi Mercedes biće prodata, rekla je njegova unuka Emilija Garsija meksičkom listu “Milenio”.

Ona je rekla da će na prodaju biti ponuđeni najvažniji odjevni predmeti koji su pripadali Gabrijelu Markesu i Mercedes Barča.

Jakne, sakoi, cipele, kravate i torbe su među predmetima koje će biti date na prodaju, a po kojima su Garsija Markes i Mercedes Barča bili poznati. Na primjer, Garsija Markes je bio poznat po svojoj jakni od tvida.

Novac prikupljen prodajom odjeće biće dat fondaciji Fisanim u Meksiko Sitiju, koja pokušava da poboljša zdravlje i ishranu djece starosjedilaca, navodi DPA.

Kuća pisca u Meksiko Sitiju od 20. oktobra otvoriće vrata porodičnim prijateljima i kasnije posjetiocima uz najavu.

Bijelo odjelo koje je pisac nosio na dodjeli Nobelove nagrade 1982. godine, koju je dobio za roman “Sto godina samoće”, koje je tipično za Venecuelu i Kolumbiju, nalazi se u Narodnom muzeju Kolumbije od 2003. godine.

Markes, jedan od najčitanijih pisaca Latinske Amerike, umro je 2014. godine u 87. godini.

Prihvati notifikacije