Politika

NOVAC NAMIJENJEN ZA RAZLIČITE PROJEKTE Prihvaćena donacija Srbije od 1.950.000 EVRA

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Vlade Srbije od 1.950.000 evra (3.813.868 KM) kao jednokratnu pomoć za realizaciju više projekata.

NOVAC NAMIJENJEN ZA RAZLIČITE PROJEKTE Prihvaćena donacija Srbije od 1.950.000 EVRA
FOTO: SRNA

Donacija je dio mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije.

Doznačena sredstva biće korištena za projekte rekonstrukcije objekata u Studentskom centru “Nikola Tesla” Banjaluka, osnovne škole i Doma zdravlja u opštini Mrkonjić Grad, nabavku sanitetskog vozila za Dom zdravlja Šipovo, rekonstrukciju dječijeg vrtića u opštini Ribnik, izgradnju i opremanje dječijeg vrtića u opštini Jezero, te izgradnju eparhijskog centra Eparhije bihaćko-petrovačke, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je, na prijedlog Upravnog odbora Kompenzacionog fonda Srpske, donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima kojom se smanjuje uslov po pitanju potrebnog broja noćenja za korištenje vaučera.

Predloženom izmjenom građanin Republike Srpske može koristiti jedan turistički vaučer vrijednosti do 100 KM pod uslovom da ostvari najmanje dva noćenja zaredom u jednom ugostiteljskom objektu za smještaj, za razliku od dosadašnjeg rješenja koje je podrazumijevalo uslov od najmanje tri noćenja zaredom.

– Za ostvarivanje prava u korist dva korisnika vaučera smanjen je uslov po pitanju broja noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj sa četiri na tri. Predloženom uredbom usaglašava se i sadržaj turističkog vaučera sa podacima koji se generišu u elektronskoj aplikaciji “eVaucer” – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je procjena da će predloženom izmjenom biti povećan broj korisnika turističkih vaučera.

– Od 15.juna zaključno sa 15. avgustom ukupno je izdato oko 8.500 turističkih vaučera – navodi se u saopštenju.

 Utvrđen prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju kojim se uređuju uslovi za pokretanje i postupak sporazumnog vansudskog finansijskog restrukturisanja privrednih društava i preduzetnika u Republici Srpskoj.

Sporazumno finansijsko restrukturisanje je dobrovoljni vansudski model restrukturiranja korporativnih dugova kroz redefinisanje dužničko‐povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači.

Model je baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Opcija sporazumnog vansudskog (vanstečajnog) finansijskog restrukturisanja privrednog društva dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita.

U tom smislu, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika.