Društvo

Gašićeva za Srpskainfo “Bez straha dočekujemo ovu zimu, građani mogu da odahnu“

Republika Srpska ima dovoljno električne energije i građani sa te strane nema razloga da strahuju. Postignut je dogovor o cijeni peleta za domaće stanovništvo, kao i niz drugih mjera koje realizuju institucije Srpske.

Gašićeva za Srpskainfo “Bez straha dočekujemo ovu zimu, građani mogu da odahnu“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo ocjenjuje Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske, u intervjuu za Srpskainfo.

– Privreda Srpske je uvozno orijentisana i sva dešavanja na globalnom nivou neminovno se preslikavaju i na naše tržište – podsjeća ona i poručuje da će Vlada Republike Srpske nastaviti i u narednom periodu da prati stanje i kretanja na tržištu i u skladu s tim donosi mjere u cilju zaštite standarda građana i snabdjevenosti tržišta.

Kakvo je trenutno stanje na tržištu Republike Srpske?

Tržište Republike Srpske je trenutno stabilno i  nema straha od nestašica proizvoda. Svakako, jako je teško prognozirati kretanja cijena, prije svega jer je Republika Srpska uvozno orijentisana, pa sva globalna kretanja i promjene neminovno utiču i na pad ili rast cijena kod nas. Ono čemu se, sigurna sam, svi mi nadamo jeste to da će u narednom periodu doći do stabilizacije geopolitičkih dešavanja, koja su dovela do turbulencija i na globalnom tržištu, te da će potom doći i do stabilizacije tržišta i mogućnosti dugoročnijeg prognoziranja kretanja cijena.

Rezultati inspekcije pokazuju da trgovci često krše propisane marže na gorivo i osnovne životne namirnice?  Da li je u planu uvođenje većih kazni ili nekih drugih sankcija?

Vlada Republike Srpske ograničila je marže na naftu i naftne derivate u aprilu 2021. godine, te dodatno ograničila marže na osnovne životne namirnice u novembru iste godine. Ovo je bio jedan od mehanizama za kojim smo posegnuli kako bismo sačuvali životni standard građana, a kako s druge strane ne bismo ugrozili snabdjevenost tržišta. Кontrolu nad primjenom i poštovanjem Uredbi obavljaju inspekcijski organi, koji sankcionišu trgovce u skladu sa propisanim kaznama/sankcijama. Do sada nije razmatrano uvođenje strožih sankcija, jer nam je prije svega u interesu da obezbijedimo poštovanje propisanih uredbi, kroz stalne kontrole i nadzor inspekcijskih organa.

Turistički vaučeri u Republici Srpskoj su u opticaju oko dva mjeseca. Кako ocenjujete dosadašnju realizaciju?

Rezultati koje smo imali u prvom periodu realizacije ovog projekta bili su osnova za to da ponovo počnemo sa njegovom realizacijom, ali i za to da turističke vaučere kao vid podrške domaćem turizmu uvrstimo i u Zakon o turizmu. Uzimajući u obzir da je u prva dva mjeseca realizacije projekta iskorišteno oko 10.000 vaučera, a u pitanju su mjeseci kada naši građani svoje odmore većinom koriste van granica naše zemlje, možemo biti zadovoljni dosadašnjim odzivom naših građana, a verujem da će se ova dinamika korištenja vaučera zadržati i u narednom periodu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova godina je u oblasti turizma godina oporavka i očekuju se čak i bolji rezultati nego 2019. godine. Šta vi konkretno očekujete od turističke 2022. godine?

U prvih sedam mjeseci ove godine Republiku Srpsku posjetilo je 238.618 turista, što je za 55,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ostvareno je ukupno 574.034 noćenja, a ono što nas ohrabruje jeste to da nam se vraćaju strani turisti, kojih je više od polovine u ukupnom broju dolazaka.

Uvijek je nezahvalno prognozirati, ali vjerujem da ćemo do kraja godine, uzimajući u obzir da nam slijede jesenji mjeseci koji privlače turiste banjskim centrima i početak zimske sezone, prevazići dosadašnje rekorde i imati prvu godinu u kojoj ćemo zabilježiti milionski broj registrovanih noćenja.

Na koji način je Ministarstvo trgovine u turizma uključeno u projekat na Manjači koji je nedavno prezentovan?

Pripremu i prezentaciju studije vezane za izgradnju ski-centra na Manjači realizovale su službe Olimpijskog centra Jahorina, koji je u resornoj nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. Svakako, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske uključeno je u ovaj projekat s aspekta naše resorne nadležnosti, posebno kad je riječ o procjenama uticaja ove investicije na razvoj turizma i rast broja dolazaka u ovom dijelu Srpske. Banjaluka kao najveći grad Srpske i kao njen administrativni centar svakako privlači turiste, ali je uvijek potrebno dodatno ulaganje i unapređenje ponude kako bi nam se turisti koji jednom dođu ponovo vratili.

Naravno, uz ulaganja i razvoj ove destinacije, neophodno je raditi i na uvezivanju ponude Banjaluke sa okolnim opštinama – Šipovom, Mrkonjić Gradom, Ribnikom, Кneževom i drugim komšijskim lokalnim zajednicama, kako bi turisti koji dođu svoj odmor provodili što kvalitetnije i ostajali što duže.

OŽIVLJAVANJE KOZARE

Jedna privatna kompanija nedavno je u stečaju kupila hotel na Mrakovici, a riječ je o jedinom hotelu na Кozari. Da li će turistička ponuda na Кozari biti obogaćena u skorijem periodu?

Uprava Nacionalnog parka „Кozara“ u saradnji sa Gradskom upravom Prijedor i agencijom „PREDA“ radi na stalnom obogaćivanju ponude i sadržaja na Кozari, što privlači sve veći broj turista na ovu planinu. Ipak, u pitanju su većinom sadržaji rekreativnog i zabavnog tipa, koji privlače turiste na dnevnom nivou, a nedostatak smještajnih kapaciteta na Kozari jedan je od nedostataka ove destinacije. Iskreno vjerujem da će ponovnim otvaranjem hotela Кozara zaokružiti ponudu, jer je bez smeštajnih kapaciteta i dobre ugostiteljske ponude jako teško zadržati turiste duže od nekoliko sati. Ovdje je, kao i kada smo govorili o Manjači, jako bitno ostvariti saradnju i sa obližnjim destinacijama i na taj način raditi na zajedničkom razvoju destinacija i promociji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije