Društvo

Novac od šume moći će da TROŠE KAKO IM JE VOLJA: Vlada Srpske ide NA RUKU malim opštinama

Vlada RS prdeložila je izmjene Zakona o šumama, kako bi se spriječila preprodaja trupaca, ali i omogućila malim opštinama sa velikim šumskim bogatstvom da slobodno raspolažu novcem od naknade koju dobijaju za posječenu šumu na njihovoj teritoriji.

Novac od šume moći će da TROŠE KAKO IM JE VOLJA: Vlada Srpske ide NA RUKU malim opštinama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Važećim zakonom je ograničeno da se ta sredstva mogu koristiti samo za infrastrukturu i za ruralni razvoj, dok bi po nacrtu izmjena zakona, koji je  Vlada usvojila, taj novac mogli koristiti, na primjer, i za socijalnu ili zdravstvenu zaštitu, ali i za sve druge namjene, osim za plate zaposlenima u lokalnoj administraciji – pojasnio je Gran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

On je dodao da bi po zakonskim izmjenama, koje predlaže Vlada RS, bilo zabranjeno da firma, koja kupi trupce, tu robu preproda trećoj osobi. Na taj način bi se, tvrdi, smanjile manipulacije i izvoz trupaca, te zaštitila domaća drvna industrija, koja je u usponu, ali nema dovoljno sirovina.

Resorni ministar Boris Pašalić je dodao da se novim zakonskim rješenjem, koje će uskoro proći i javnu rapravu, predlaže i da javno preduzeće “Šume RS” ubuduće, kao izvođače radova, može angažovati ne samo firme, nego i samostalne preduzetnike, pod uslovom da ti mali privatnici imaju licencu ministarstva.

Foto: Klix/Ustupljene fotografije
Foto: Klix/Ustupljene fotografije

– Prema izmjenama zakona, ubuduće bi oni koji sjeku šumu bili obavezni da trupce, prije njihove obrade, izvezu na put ili na drugo pristupačno mjesto, kako bi se mogla bolje iskoristiti biomasa – rekao je Pašalić.

On je podsjetio da je drvna biomasa, odnosno sav drveni “otpad”, koji ostaje nakon obrade trupca, sve traženija sirovina za proizvodnju peleta i briketa, ali i kao gorivo u toplanama.