Gradovi

Nove kamere u Prijedoru: Cilj smanjiti broj saobraćajnih nesreća (FOTO)

U Prijedoru je u toku postavljanje stacionarnih radara za mjerenje brzine kretanja vozila na još četiri nove lokacije.

Nove kamere u Prijedoru: Cilj smanjiti broj saobraćajnih nesreća (FOTO)
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

To su putni pravci prema  Kozarskoj Dubici, Oštroj Luci, naselju Busnovi,  te ispod nadvožnjaka na magistralnom putu za Novi Grad.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović kaže da je cilj da se utiče na učesnike u saobraćaju da u većoj mjeri poštuju saobraćajne propise i što je najbitnije, da se umanje crne brojke u saobraćaju.

– Trenutno su u gradu Prijedoru  u funkciji stacionarne kamere na području Brezičana, Svala prema Banjaluci i u naselju Tukovi, gdje je u ranijem periodu bio veći broj saobraćajnih nezgoda. Stacionarni radari evidentiraju brzinu prolaska kroz navedene lokacije. Sistem koji će biti uspostavljen ovdje u narednom periodu je po tom principu, i naravno da će biti kompatibilan sa navedenom sistemom – rekao je Vujanović.

On dodaje da će na stacionarnim radarima biti pokriveni svi ulazi i izlazi iz grada Prijedora.

Pored prekoračenja brzine i nepoštovanja ostalih saobraćajnih propisa kamere su bitne i za otkrivanje nepoznatih počinalaca saobraćajnih nezgoda, ali i ostalih krivičnih djela. Vujanović ističe da je bi opštu bezbjednost poboljšalo uvođenje i videonadzora na području grada Prijedora.

– Video nadzor prije svega treba da bude u funkciji  i da bude postavljen na više loakacija kako bi na osnovu njega policijski službenici dobili informacije o bezbjedonosnim incidentima na tom području. Koliko je koristan snimak kamere dokaz je situacija kada je dijete stradalo u Kozarcu, nismo imali videonadzor grada u funkciji, ali smo uz pomoć videonadzora sa privatnih objekata identifikovali ko je izvršilac – priča Vujanović.

FOTO: FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

On podsjeća da videondazor ima veliki broj lokalnih zajednica kao što su Bijeljina, Doboj i Prnjavor.

– Naravno da je tehnika dosta napredovala i ako vidimo iskustva okolnih gradova, drugih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj tu postoje moderniji uređaji koji evidentiraju, za sada u Banjaluci, prekršaje pojasa i mobilnog telefona što u znatnoj mjeri unapređuje bezbjednost saobraćaja na kompletnoj dionici gdje je postavljen takav uređaj. Onda imamo kamere koje automatski prepoznaju registarske oznake, koje nam daju informaciju da se na navedenoj lokaciji kreće vozilo koje nema ispravnu registraciju što je takođe jedan od bitnih elemenata u vezi sa bezbjednošću saobraćaja – kaže on.

Grad Prijedor je ove godine ponovo konstituisao i Savjet za bezbjednost saobraćaja. Predsjednik ovog Savjeta Žarko Kovačević kaže da je jasno da je videonadzor na javnim površinama neophodan i da bi on trebalo da bude uveden naredne godine.

– Gradska uprava će u budžetu za 2022. godinu predvidjeti određena novčana sredstva za nabavku kamera koje će snimati javne površine i time ćemo podići opštu bezbjednost u gradu. Mi smo lokalna zajednica koja ima veoma mali broj kamera koje su u funkciji i samim tim pripadnici MUP nemaju mogućnost da lako rješavaju neka krivična djela koja se dese u gradu Prijedoru – poručio je Kovačević.

Grad Prijedor je prije desetak godina od UNDP-a dobio 12 kamera, ali taj videonadzor je veoma kratko vrijeme funkcionisao.

Dok čekaju na videonadzor, u otkrivanju počinilaca saobraćajnih nezgoda, ali i ostalih krivičnih djela policijski službenicima moći će da pomognu stacionarni radari. Prije dvije godine Prijedor je dobio prve stacionarne radare i to u naseljima Tukovi, Brezičani i Svale.

Nove kamere koje su na četiri lokacije biće puštene u funkciju do kraja godine.  U Prijedoru je samo ove godine troje djece poginulo u saobraćaju zbog čega je i nesumnjiv značaj uvođenja kamera  sa ciljem da se utiče na učesnike u saobraćaju da u većoj mjeri poštuju saobraćajna pravila i propise.

Prihvati notifikacije