Društvo

NOVE MJERE NA RAZMATRANJU Dr Janković: Tok procesa alarmantan je više nego brojke

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, imunolog Srđa Janković istakao je da treći talas, koji je trenutno u toku, ima potencijal da bude jači od prethodnih.

NOVE MJERE NA RAZMATRANJU Dr Janković: Tok procesa alarmantan je više nego brojke
FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ / TANJUG

On dodaje da će njegova snaga i dužina trajanja zavisti od toga da li se budemo pridržavali mjera, piše Blic.

On je gostujući u jutarnjem programu “RTS-a” još jednom istakao značaj njihovog sprovođenja.

– Moramo dosljedno da sprovodimo mere koje su na snazi. Znam da to za mnoge ne zvuči kao Bog zna šta, ali nošenje maski predstavlja najznačajniju zaštitu. Kontrolisanje okupljanja, tu moramo da budemo disciplinovani, mi ne možemo znati unaprijed ko je sve zaražen korona virusom. Moramo nositi masku tamo gdje ima kontakata – rekao je Janković.

Treći talas zavisi od poštovanja mjera

Upitan da li će treći talas biti jači od prethodnih i koliko bi mogao da traje, rekao je da to zavisi od poštovanja epidemioloških mjera,

Pročitajte još

– Treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, a da će to i biti i koliko će trajati zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mjera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, ako ne bismo doživjeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti – navodi on.

Razmatranje novih mjera

Komentarišući epidemiološku situaciju u pojedinim opštinama, poput Aleksinca, gdje je jedan vrtić zatvoren, Janković kaže će razmatranje mjere zatvaranja škola i vrtića zavisiti od rizika prenošenja virusa.

– Mi već imamo fleksibilnu mjeru da kada se pojavi virus, može da dođe do zatvaranja vrtića i škola, a da li treba ići na opštu mjeru zavisi od rizika prenošenja virusa. Kontrolisanje okupljanja, nošenje maske, bilo na zatvorenom bilo na otvorenom prostoru su osnovne stvari – ističe Janković.

Dodao je da će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dve nove mjere.

– To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mjera koje se ne sprovode neće ništa pomoći. Neki mjere nisu sprovodili, nisu shvatili opasnost. Kada je situacija dimnamična više je bitan sam tok epidemije neko neka brojka koja bi bila alarmantna. Mi vidimo da tok nije dobar i želimo da “skrenemo rijeku” u drugi tok, na nivo koji će biti prihvatiljiv – zaključio je on.