Svijet

NJEMAČKOJ PRIJETI BLOKADA Zbog povećanog broja zaraženih, vlasti se okreću NOVOJ STRATEGIJI

Zbog povećanog broja oboljelih od korona virus u Njemačkoj, život građana je posljednjih dana poprilično ograničen.

NJEMAČKOJ PRIJETI BLOKADA Zbog povećanog broja zaraženih, vlasti se okreću NOVOJ STRATEGIJI
FOTO: PHILIPP GUELLAND/EPA

U pojedinim dijelovima zemlje uveden je strogi karantin, a plan je izgleda da u cijeloj državi bude uvedena blokada, piše Telegraf.

Kako javlja Bild, kancelarka Angela Merkel  sada planira da uvede “lajt blokadu”. Prema saznanjima tog lista, kancelarka i lideri 16 pokrajina bi mogli već sutra da se dogovore u uvođenju novog lokdauna.

Pročitajte još

Prema nezvaničnim saznanjima, ova blokada bi podrazumijevala da škole i vrtići ostanu otvoreni, osim u regionima gdje je došlo da drastičnog skoka broja oboljelih. Takođe, radnje bi ostale otvorene uz određene restrikcije. Najveći udar primili bi ugostiteljski objekti i organizatori manifestacija jer je Merkelova odlučna u tome da zatvori sve restorane, kafiće, barove, klubove… i da zabrani održavanje događaja.

Merkel upozoravala da trenutne mjere nisu dovoljne

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je juče građane da je situacija u Njemačkoj opasna, da aktuelne mjere protiv širenja korona virusa nisu dovoljne i da postoji opasnost od preopterećenja intenzivnih odjeljenja u bolnicama.

Merkel i njen šef kabineta Helge Braune obratili su se vrhu CDU sa dramatičnim apelom da je svaki dan, u borbi protiv korone, odlučujući.

Trenutno se u Njemačkoj udvostručuje broj novozaraženih na nedjelju dana, što pokazuje da mjere nisu dovoljne i da nema usporavanja epidemiološkog razvoja. Merkelova je partijskim kolegama rekla da bi se zemlja uskoro mogla naći pred teškim stanjem po pitanju slobodnih kreveta u intenzivnoj njezi.

U proteklih 24 sata u Njemačkoj je potvrđeno 11.409 novih slučajeva korona virusa, a preminule su 42 osobe.