Svijet

Nove mjere u Hrvatskoj i Sloveniji: Virus korona ne jenjava, države traže način da se smanji broj oboljelih

U Hrvatskoj od danas važe nove zaštitne mjere protiv širenja virusa korona, a odnose se na dozvoljeni broj prisutnih na okupljanjima i vrijeme održavanja, na škole, a od 15. novembra i na proširenje posjedovanja kovid potvrda na državne i javne službe i sve one koji odlaze u te službe.

Nove mjere u Hrvatskoj i Sloveniji: Virus korona ne jenjava, države traže način da se smanji broj oboljelih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak da su ključna tri pravca djelovanja: postići što veću vakcinisanost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom.

Pročitajte još

On je rekao da se ograničavaju okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojem učestvuju samo osobe s EU digitalnom kovid-potvrdom.

Pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja gdje će uz digitalnu potvrdu za učešće biti obvezno korištenje medicinske maske.

Ostaje na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne kovid-potvrde, rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcije, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju da traju do dva iza ponoći, a svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Božinović je rekao da će kovid potvrde narednih dana biti uvede u državnim i javnim službama i odnosiće se na sve državne službenike, lokalne i regionalne, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili samouprave.

Ova odluka će stupiti na snagu 15. novembra, a potvrde će morati da imaju i oni koji odlaze u te institucije.

Odluka o obaveznim kovid-potvrdama odnosi se i na škole.

Zaposleni u državnoj upravi i školama, ako nisu vakcinisani obavezni su da se testiraju na koronu dva puta sedmično.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da što se tiče kafića i ugostiteljskih objekata, nisu isključili tu mogućnost.

– Pratićemo epidemiološku situaciju i odlučiti koje ćemo sve djelatnosti obuhvatiti ovom mjerom od 15. novembra – rekao je Capak.

U Sloveniji od ponedjeljka nove mjere, bez zaključavanja

Kako bi ograničila naglo širenje korona virusa, Vlada Slovenije je donijela niz novih restriktivnih mjera, ali se nije odlučila za zaključavanje koje su savjetovali iz zdravstvenog sistema, navodeći da su bolnički kapaciteti na ivici izdržljivosti.

Nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak i uključuju skraćenje radnog vremena lokala i zabranu okupljanja osim za članove istog domaćinstva, prenosi HINA.

Starosna granica za osobe koje moraju da imaju PVT potvrde(preležao, vakcinisan, testiran), spušta se s dosadašnjih 15 na 12 godina, a kovid potvrde smatraće se validnim samo uz lična dokumenta.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata se skraćuje na period od pet do 22 sata, uz pravilo da budu na propisanoj distanci, tj. najmanje 10 kvadratnih metara prostora za svakog gosta.

Na ulasku u prodavnice mora biti naznačeno koliko najviše ljudi može da uđe u isto vrijeme, platnene maske više neće moći da se koriste već samo hirurške ili tipske FFP2, objavila je vlada nakon sjednice koja je potrajala do kasno u noć.

Do daljeg se zatvaraju svi noćni klubovi i diskoteke, na javnim kulturnim i sportskim dogadanjima posjetioci moraju da sjede na odgovarajućoj razdaljini, a PVT potvrde i maske obvezni su i za prisustvovanje vjerskim obredima.

Vlada Slovenije se nije odlučila za onlajn nastavu u školama, ali je odredila da od 15. novembra učenici umjesto dva puta nedjeljno kao do sada, moraju da se testiraju na korona virus tri puta.

Prihvati notifikacije