Svijet

Nove mjere u Sloveniji: Državni službenici do 1. oktobra moraju da se vakcinišu

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv korona virusa, a negativan test više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, odlučila je slovenačka vlada.

Nove mjere u Sloveniji: Državni službenici do 1. oktobra moraju da se vakcinišu
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Da bi mogli da rade svi državni službenici, ako do sada nisu vakcinisani ili preležali infekciju, moraće da dokažu da su primili prvu dozu vakcine do 1. oktobra, a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson&Džonson koje pruža zaštitu nakon jedne doze, prenosi Hina.

Slovenačka vlada donijela je tu odluku kasno sinoć, a detalji će biti pojašnjeni danas na pres konferenciji.

Pooštravanje protivepidemijskih mjera prema kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovinski centar, banku ili poštu, kao i za niz drugih aktivnosti potrebno imati kovid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srijede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika vlade, na kojima je, poslije nereda, intervenisala policija.

Pročitajte još

Prema objavljenoj anketi koju prenose slovenački mediji, protiv takvog pooštravanja mjera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi tzv. PCT uslove za rad smatraju diskriminatorskim.

Ministar zdravstva Janez Poklukar to negira, a za Slovačku televiziju je rekao da vlada svojom odlukom samo daje “socijalni benefit” onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Premijer Janez Janša izjavio je da vlada, uprkos protestima, neće odistati od mjera protiv širenja zaraze, a mjere su od same najave mnogo povećale interes za vakcinaciju.

Portparol slovenačke vlade zadužen za proces vakcinacije Jelko Kacin izjavio je da je od početka ovog mjeseca broj vakcinisanih za nedjelju dana povećan dva do tri puta.

Prihvati notifikacije