Svijet

NOVE OŠTRE MJERE U AUSTRIJI Obavezna FFP2 maska i distanca od dva metra

Austrijski parlament usvojio je danas poslije podne novu uredbu ministra zdravlja Rudolfa Anšobera, kojom se produžavaju i pooštravaju mjere zaključavanja i zaštite.

NOVE OŠTRE MJERE U AUSTRIJI Obavezna FFP2 maska i distanca od dva metra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ta uredba predviđa od ponedjeljka, 25.januara, obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite, FFP2, u javnom prevozu, ali i prilikom kupovine ili odlaska kod automehaničara, na pijacama, bile otvorene ili zatvorene, pa i za preuzimanje naručene hrane iz restorana.

FFP2 maska je potrebna i za ulazak u sud, ili bilo koje druge institucije.

Tu masku će, prema uredbi, morati da nose svi stariji od 14 godina.

Pored toga, obavezna distanca prema osobama iz drugog domaćinstva se povećava sa jednog na dva metara.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uredba predviđa i nastavak primene cjelodnevnog policijskog časa, koji dozvoljava izlaz iz kuće za potrebne rada, kupovine, šetnja zbog psihičkog i fizičkog zdravlja, pružanje pomoći drugima.

Jedna novina je i nedeljni obavezujući test za određene grupe ljudi. Tako će nedjeljno testiranje na korona virus biti obavezno, pored medicinskog i njegovateljskog osoblja, i za sva lica koja imaju direktan kontakt sa mušterijom, kao što su prodavci, vozači i slično.

Moraju da se testiraju i nastavnici, radnici u logistici, ali i svi u javnom sektoru koji imaju kontakt sa građanima, kao i profesionalni sportisti.

Uredbom je mjera zaključavanja produžena do 3.februara, ali je vlada ranije donijela odluku da se zemlja neće „otključavati“ prije 8.februara.

U Austriji mjere privremenog ograničenja sloboda građana mogu da se usvajaju na deset dana, i potom moraju biti produživane novom odlukom skupštine.

Protiv nove uredbe jedino je glasala Slobodarska partija Austrije (FPO).

Ministar Anšober obrazložio je potrebu nove uredbe i dalje visokim brojem novozaraženih.

Trend je dobar, kaže, ali zbog novog soja virusa, neophodna je posebna obazrivost.

S tim u vezi je ukazao da od ponedjeljka u Austriji ima 47 potvrđenih slučaja oboljenja prouzrokovane novim sojem.