Politika

NOVE PODJELE U BORS Jedni za proteste, drugi za razgovore

Izborom novog predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske nisu prestali sukobi i nesuglasice među predstavnicima boračke populacije, a koplja se danas najviše lome oko toga ko je za masovne proteste nezadovoljnih ratnih veterana, a ko ne.

NOVE PODJELE U BORS Jedni za proteste, drugi za razgovore
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prvi korak, ispred predstavnika boraca koji smatraju da su protesti jedino rješenje, povukao je predsjednik Boračke organizacije u Gradišci, Milovan Gagić. Naime, u nedjelju je u tom gradu održan protesni skup nezadovoljnih boraca kome se, prema nekim procjenama, odazvalo između 700 i 800 ratnih veterana Vojske Republike Srpske.

Gagić za Srpskainfo kaže da je nedavni protest u Gradišci bio u skladu s odlukom Skupštine BORS na kojoj je, između ostalog, zaključeno da, ukoliko do 1. septembra ne bude ozbiljnijih pomaka u pregovorima s nadležnim institucijama oko poboljšanja teškog materijalnog položaja bivših boraca, BORS kreće s radikalnijim mjerama i koracima.

FOTO: BNTV/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: BNTV/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Sadašnji predsjednik BORS Radan Ostojić je, po mojoj procjeni, pošten čovjek, ali neko ko nema dovoljno hrabrosti, snage ni energije da beskompromisno uđe u borbu za ostvarivanje prava boračke populacije. On je nastavio s nekakvim pregovorima, iako su oni davno iscrpljeni. Već godinama mi nešto pregovaramo s vlastima, nešto čekamo, ali to je bez ikakvih rezultata. Istovremeno, postoji odluka Skupštine BORS da se krene s radikalnijim potezima ukoliko do 1. septembra ne dođe do pomaka u pregovorima. Taj datum je prošao i ja sam samo ispoštovao odluku Skupštine BORS – objašnjava Gagić.

On, između ostalog, tvrdi i da su ga proteklih dana zvali brojni borci iz svih krajeva Republike Srpske kako bi dali podršku protestima.

Pročitajte još

– Jedini način da se dođe do poboljšanja položaja boraca je ovakva priča, radikalnije mjere i ozbiljni pritisci, jer, očigledno, pregovori ne vode nikud. Budemo li i dalje čekali na ispunjenje obećanja, u koja lično ne vjerujem, od nas neće ništa ostati. Boraca je svakim danom sve manje, ljudi umiru i oboljevaju, a dok se poslije izbora formira vlast, dok novi ministar sjedne u fotelju, pa dok se upozna s materijom, to je proces kome nema kraja – kaže Gagić.

Inače, u zahtjevima boraca koji su još ranije ispostavljeni nadležnim institucijama, traži se isplata pet KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, povećanje invalidnina, zapošljavanje djece poginulih boraca, kao i izmjene i dopune Zakona o pravima boraca u dijelovima gdje su neke grupacije boraca zapostavljene.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić, za Srpskainfo kaže da je Predsjedništvo BORS, nakon što su krajem avgusta održani pregovori s predsjednicom RS, premijerom i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite, jednoglasno odlučilo da se pregovori o poboljšanju položaja boraca nastave.

– Premijer je tada rekao da sa BORS želi najbolje moguće odnose. Otvorili smo sva pitanja i zahtjeve koje imamo. Dogovoreno je da se dođe do tačnih i ažuriranih spiskova boraca, a poslije da sjednemo i da dogovorimo finansijsku konstrukciju. Nakon toga je održana sjednica Predsjedništva BORS, a jednoglasna odluka Predsjedništva je da se nastave pregovori. U toku ove sedmice očekujem nove razgovore s Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite, a onda ćemo vidjeti na čemu smo. Od toga će zavisiti naši dalji koraci. Poštovaću svaku odluku organa BORS. Za to smo se zalagali i tako ću postupati. Nijedna odluka ne zavisi od pojedinca – poručuje Ostojić.

Opasnost od politizacije

Predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari, Miladinko Kovačević, za Srpskainfo kaže da je principijelno za masovan izlazak boraca na proteste kako bi se izborili za svoja prava, ali da sada, prema njegovim riječima, postoji realna opasnost da problemi boračke populacije budu zloupotrijebljeni u političke svrhe.

– Moje mišljenje je da će borci, na kraju, morati na ulici da se izbore za svoja prava. S druge strane, u vrijeme predizborne kampanje ne smijemo dozvoliti da nam bilo ko prišije političku etiketu – ni vlast ni opozicija. Kad izbori prođu, ako se ništa ne riješi, prvi ću doći da protestujem u Banjaluku – kaže Kovačević.

Prihvati notifikacije