Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVE TURBULENCIJE NA MALTI Ostavka još jednog ministra zbog UBISTVA NOVINARKE

Svijet
Autor:

Foto: Clemens Bilan/EPA

Ministrka Malte zadužena za ostrvo Džastin Karuana dala je danas ostavku nakon što se pokazalo da je njen suprug, bivši istražitelj ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije, priznao da je bio na odmoru sa jednim od glavnih optuženika za ubistvo.

Ministarka Karuana, koja nije ni u kakvoj vezi sa ubijenom novinarkom istog prezimena, imenovana je u novoj vladi formiranoj prošle sedmice.

Ona je navela u pismu ostavke da napušta funkciju iako joj je taj slučaj “potpuno stran”, nabodi se u saopštenju iztatog iz kabineta premijera.

Ona odlazi nakon što je u nedjelju dnevni list Tajms Malte otkrio da je njen suprug Silvio Valetta otišao na fufbalsku utakmicu u Veliku Britaniju sa poslovnim čovjekom Jorgenom Fenečom, optuženim za saučesništvo u u ubistvu Dafne Karuane Galicije, koja se bavila istragama korupcije na najvišim nivoima vlasti u malteškoj vladi.

Džustin Karuana je u srijedu položila zakletvu kao ministaeka malteškog ostrva Gozo, drugog ostrba malteškog arhipelaga, u novoj vladi koju vodi Robert Abela.

Tu je poziciju imala i u prošloj vladi Džosefa Muskata, koji je dao ostavku zbog optužbi javnosti da je pokušavao zaštititi prijatelje od istrage ubistva novinarke.

Suprug sad bivše ministarke bio je zamjenik šefa policije u vrijeme ubistva novinarke Dafne Karuane Silvio Valeta bio je zamjenik šefa policije u vrijeme smrti blogerke Dafne Karuane, ubijene u eksploziji automobila bombe 16. oktobra 2017. godine.

Silvio Valeta je otišao na fudbalsku utakmicu Čelzija u septembtu 2018. godine, nakon što se povukao iz istrage.

U nedjelju je priznao da je putovao u Veliku Britaniju sa Jorgenom Fenečom, ali tvrdi da tada nije znao da je Feneč osumnjičen u toj aferi.

Feneč je optužen za učestvovamje u ubistvu nakon što je novembru uhapšen u pokušaju bijega iz zemlje na svojoj jahti.

Trenutno se vodi proces protiv trojice muškaraca osumnjičenih da su izazvali eksploziju bombe koja je ubila novinarku, prnose agencije.

(FoNet)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO