Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVI BAHATI ISPAD KURTIJA “Dogovor sa Beogradom nije prioritet”

Politika
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošcu, “umjesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom”.

Kurti je u intervjuu Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mjesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom.

Takse na srpsku robu, kaže, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mjera Beograda, pod čim podrazumijeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

– Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi se trebalo suočiti sa sopstvenom prošlošću, umjesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom – rekao je Kurti.

Britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podsjeća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga “odozdo prema gore” sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, poslije čega će uslijediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Zzosepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO