Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

NOVI LIDER ISLAMISTA Gardijan: Bagdadijev nasljednik predovodio brojne operacije ISIS

Svijet
Autor:

Foto: Screenshot

Samo nekoliko sati nakon što su američke snage u Iraku u oktobru 2019. ubile lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija za novog vođu terorističke organizacije imenovan je Amir Mohamed Abdul Rahman al Mavli al Salbi, piše britanski “Gardijan”, pozivajući se na neimenovane izvore.

Londonski list navodi da su regionalni i zapadni obavještajci tokom tri mjeseca od ubistva Bagdadija uspjeli da naprave profil novog lidera ozloglašene grupe.

Salbi važi za jednog od najuticajnijih ideologa u islamističkoj organizaciji, a rođen je u turkemenskoj porodici u iračkom gradu Tal Afar, tako da je jedan od rijetkih nearapskih lidera u Islamskoj državi, piše “Gardijan”.

List navodi da je poznat i po ratnom imenu Hadži Abdulah, kao i da se u nekim krugovima pominje i kao Abdulah Kardeš, iako irački zvaničnici tvrde, kako piše britanski list, da je osoba sa imenom Abdulah Kurdeš jedan od lidera IS koji je ubijen prije dve godine.

Salbi je ujedno jedan od osnivača IS i predvodio je brojne operacije islamističke organizacije širom svijeta, uključujući i zarobljavanje pripadnika jazidske etničke manjine u Iraku.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO