Kultura

Novi naslovi “Službenog glasnika”: Rječnici pop ikona i junaka pop kulture, autora Vladimira Đurića Đure

Ovih dana u izdanju „Službenog glasnika“ pojavile su se dvije knjige Vladimira Đurića Đure „Rječnik pop ikona“ i „Rječnik junaka pop kulture“ u okviru „Zlatne edicije“. 

Novi naslovi “Službenog glasnika”: Rječnici pop ikona i junaka pop kulture, autora Vladimira Đurića Đure
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ranije je Đurić u istoj ediciji objavio knjige „Nikola Tesla, Treći Rajh i vanzemaljci“, „Atlas bizarne geografije“ i „Vodič kroz novi talas“. 

Riječnik ikona pop kulture bavi se ličnostima koje su oblikovale  moderni umjetnički ukus. Ikone pop kulture od početka XX vijeka do danas inspirišu generacije stvaralaca i daju im duhovnu snagu za bolje kreacije.

U ovom rječniku sabrani su umetnici iz raličitih delova sveta, premda ih najviše ima iz anglosaksonskog područja. Američka pop kultura, zahvaljujući Holivudu i moćnim medijima sa druge strane, napravila je mit od mnogih zvijezda i njihovih stvaralaca.

Od Merlin Monro preko Džemsa Dina do Breda Pita, holivudski glumci su postajali mitske ličnosti, a njihovi likovi prave pravcate ikone.

Popularna kultura stvorila je nekoliko značajnih imena i na našim prostorima, kakavi su Arsen Dedić, Goran Bregović i Zdravko Čolić. Uzbudljive biografije slavnih ličnosti mogu istovremeno i da pouče i da zabave. Autor se potrudio da pronađe i poneku skrivenu tajnu iz njihovih originalnih života.

U knjizi „Rječnik junaka popularne kulture“ bavi se likovima koji su oblikovali ukus brojnih generacija do početka XXI vijeka. Dominiraju junaci američke pop tradicije upravo zbog moćne produkcije industrije snova zvane Holivud.

Mnogi junaci su bili popularni u svijetu književnosti, stripa, potom filma i televizije, te konačno kao junaci kompjuterskih igara. Od Miki Mausa do Bastera Drugarčine, od Akire do Lare Kroft, ređaju se zanimljivi pop heroji. 

Junaci popularnih filmova, knjiga, stripova, video igara na početku novog milenijuma oblikuju našu novonastalu stvarnost.

Tehnosvijet je mnoge od takvih junaka prepoznao kao svoje pionire, a mnogi od njih su samo prosto sjajni heroji pop kulture.

U ovoj knjizi autor se potrudio da prema sopstvenom ukusu prilagodi karaktere izmišljenih junaka širokoj publici. Uzbudljive priče o junacima popularne kulture uvek idu i uz biografiju njihovih kreatora. Nekada prosto malo znamo o svojim omiljenim junacima.

Prilika je uvijek da nešto novo saznamo o likovima iz mašte, koji su nam često uljepšavali živote.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije