Svijet

Novi poraz za princa Harija: Sud odbio žalbu sina kralja Čarlsa za ukidanje policijske zaštite koju je imao u Velikoj Britaniji

Princ Hari je izgubio svoj prvi pokušaj žalbe na odbijanje njegove tužbe protiv britanske vlade zbog odluke da mu oduzme policijsku zaštitu dok je u Velikoj Britaniji, izjavio je portparol suda u ponedeljak, prenosi Rojters.

megan merkl i princ hari
FOTO: NEIL HALL/EPA

Hari, mlađi sin kralja Čarlsa, podnio je tužbu protiv vlade u Visokom sudu u Londonu nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova nadležno za policijske poslove – u februaru 2020. godine odlučilo da on više neće automatski primati ličnu policijsku zaštitu dok je u Britaniji.

Princ Hari je, zajedno s drugim višim članovima kraljevske porodice, prije nego što se povukao sa kraljevskih dužnosti i preselio se u Kaliforniju sa svojom suprugom Megan Markl u martu 2020. godine, imao punu zaštitu koju je finansirala država.

Pročitajte još

Njegovi advokati su na ročištu u decembru rekli da je odluka da mu se oduzme zaštita izložila nezakonitom, nefer i neopravdanom postupanju, prenosi Telegraf.

Međutim, pravni tim vlade je naveo da Izvršni komitet za zaštitu članova kraljevske porodice i javnih ličnosti, poznat kao RAVEC, nije odlučio da Hari ne bi trebao da prima zaštitu, već da je ne bi trebao dobijati na istoj osnovi.

megan merkl i princ hari
FOTO: REMKO DE WAAL/EPA

Visoki sud se složio s tim, zaključivši da nije bilo nezakonitosti u odluci i odbacio Harijevu tužbu.

Sud je odbio da Hariju da dozvolu za žalbu, rekao je portparol suda u ponedeljak, dodajući da princ može direktno podnijeti zahtjev Apelacionom sudu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu