Svijet

Novi ruski modul uspješno pristao na MSS

Ruski multifunkcionalni laboratorijski modul (MLM) "Nauka" pristao je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), nakon 14 godina čekanja na Zemlji i osam dana orbitalnog leta, saopšteno je iz "Roskosmosa".

Novi ruski modul uspješno pristao na MSS
FOTO: ROSCOSMOS HANDOUT/EPA

Model “Nauka” je automatski pristao na priključni port drugog ruskog MSS modula, “Zvijezda”. To je prvi ruski modul poslat na MSS u posljednjih 11 godina. Prethodni je bio mali istraživački modul “Rasvet”, koji je poslan na stanicu 2010. godine.

Zvaničnik NASA Bob Kabana čestitao je “Roskosmosu” u izjavi na Tviteru.

– Čestitam našim ruskim partnerima na uspješnom pristajanju njihovog modela na MSS, utirući put dolasku “Starlajnera” – napisao je Kabana, a preneo Sputnjik.

Kabana je govorio dan prije nego što je “Boingov” Starlajner trebalo da krene na svoju prvu bespilotnu misiju kako bi pristao na MSS, zadatak koji je na konferenciji za novinare opisao kao “od ključne važnosti” za unapređenje programa.

Biće potrebno još nekoliko mjeseci rada uz niz izlazaka posade u svemir da bi se “Nauka” mogla koristiti. Taj naučni modul poletio je raketom “Proton-M” 21. jula sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Iako je “Nauka” laboratorijski modul, poslužiće i za drugi rad i kao skladište opreme za regeneraciju vode i kiseonika, navode u “Roskosmosu”.

Težak 20 tona i unutrašnje zapremine od 70 kubnih metara to je jedan od najvećih elemenata MSS. Građen je još od devdesetih godina, ali je njegovo lansiranje, prvobitno planirano za 2007. godinu, stalno odlagano.

U međuvremenu, ruski kosmonaut Oleg Novicki, koji radi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, obavijestio je Centar za kontrolu misije u blizini Moskve o neplaniranom aktiviranju motora novog modula “Nauka”.

Kontrolni centar misije u Hjustonu rekao je astronautima da je zbog aktiviranja motora MSS promijenio svoj položaj, navodi Sputnjik.

Prihvati notifikacije