Društvo

NOVI UDAR NA DŽEP RODITELJA Poskupljenje hrane diglo cijene boravka djece u privatnim vrtićima (FOTO)

Poskupljenje hrane natjeralo je i pojedine privatne vrtiće u Srpskoj da podignu cijene svojih usluga pa će tako roditelji za mjesečni boravak jednog djeteta morati izdvojiti i do 15 odsto više novca.

NOVI UDAR NA DŽEP RODITELJA Poskupljenje hrane diglo cijene boravka djece u privatnim vrtićima (FOTO)
FOTO: B. BOJOVIĆ/RINGIER

Drastični rast cijena osnovnih životnih namirnica odrazio se na sve pore društva. Izuzetak nisu ni privatni vrtići, a posebno oni koji su imali nešto niže cijene. Iako su odolijevali poskupljenjima više, kako kažu vlasnici, nemaju izbora.

– Niko se od poskupljenja neće obogatiti – poručuje vlasnica banjalučkog vrtića “Diznilend” Milica Orašanin, ističući da je to neminovno kako bi opstali.

– Doći će do poskupljenja jer su dobavljači digli cijene. Litar ulja je nekada bio dvije marke, sada je više od četiri, iz tog razloga primorani smo da korigujemo cijene. Mislim da se to neće odraziti na broj djece u vrtiću, jer smo već imali sastanke sa roditeljima koji su upoznati i potpuno razumiju situaciju, idu svi u prodavnicu i vide koliko šta košta, to je neka razumna cijena kako bismo mogli svi funkcionisati  –  istakla je Orašanin.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Pročitajte još

Naglasila je kako je važno da djeca imaju tri kvalitetna obroka.

– Inače naš cjenovnik nismo mijenjali godinama, a i sa korekcijom ćemo biti i dalje jedan od najpovoljnijih u gradu. Do sada je cjelodnevni boravak bio 220 maraka, a od 1. aprila biće 250 maraka – kazala je Orašanin.

Korekciju cjenovnika nisu mogli izbjeći ni u vrtiću “Danilo” iz banjalučkog naselja Starčevica.

– Sve je poskupjelo, cijene namirnica su otišle u nebo tako da je logično da se povećava cijena boravka mališana. Cijena je skočila sa 300 KM na 330 maraka. Cijenu koju su mnogi vlasnici privatnih vrtića imali i nije bila realna, jer su pretrpavali kapacitete da bi držali manju cijenu. Realna cijena boravka u privatnim vrtićima koji iznajmljuju prostor u Banjaluci je 400 maraka – tvrdi direktor i vlasnik “Danila” Tanasije Sofrenović.

On kaže da je osim hrane na povećanje cijena uticao i porast plata zaposlenima u ovoj predškolskoj ustanovi.

– Podigli smo plate zaposlenim za 20 odsto. Imamo popunjene kapacitete, kao i poseban meni, sprema se i bezglutenska hrana, a cijene namirnica su i 50 odsto veće u odnosu na januar prošle godine  – dodaje on, piše Glas Srpske.

I u Semberiji je aktuelna tema poskupljenja cijena boravka djece u privatnim vrtićima. U vrtiću “Dragan i Zoran” kažu da prate situaciju te da, ukoliko se trend poskupljenja nastavi, neće imati izbora.

– Kod nas su cijene iste od 2010. godine. Ne planiramo ih mijenjati do kraja ove školske godine, a dalje ćemo pratiti situaciju pa ćemo vidjeti, ako budemo bili primorani, nećemo imati mnogo izbora. Kod nas je cijena 260 maraka za jedno dijete, 200 maraka ako je dvoje djece u vrtiću, a 180 ako je troje, a takođe 180 za produženi boravak – rekli su iz ovog vrtića.

Pomoć

Rukovodstva privatnih vrtića očekuju i pomoć lokalnih zajednica u kojima posluju, kako ne bi morali dodatno poskupjeti svoje usluge. – Očekujemo subvencije, nadamo se da će biti pomoći grada Banjaluka u vidu olakšica, kako za nas tako i za roditelje. Smatram da i privatni vrtići to zaslužuju. Imali smo u januaru sastanak i tražio se koji bi to bio najbolji model – rekla je Milica Orašanin.

Prihvati notifikacije