Biznis

Novi zakon razljutio gazde: Građevinske i prevozničke firme iz Slovenije prijete preseljenjem poslova u druge države

Od ukupno 4.500 slovenačkih kompanija koje šalju radnike u inostranstvo, njih 62 odsto najavilo je da su se spremni preseliti u inostranstvo zbog novog tretmana socijalnih doprinosa za radnike izaslane u inostranstvo, pokazala je anketa Gospodarske zbornice Slovenije.

Građevinski radnici
FOTO: KOSTADIN KAMENOV/RINGIER

Naime, Zakonom o prekograničnom pružanju usluga koji je donesen u martu prošle godine, u skladu sa evropskim propisima, 1. januara ove godine izbrisana je odredba Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju prema kojoj su poslodavci mogli plaćati penzione doprinose za radnike upućene na rad u inostranstvo iz bruto plate koju bi ti radnici za isti rad dobivali u Sloveniji, piše STA.

Sada penzione doprinose moraju obračunavati i plaćati prema njihovoj stvarnoj plati, što znači veću penziju u Sloveniji, ali i veći trošak za poslodavce.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) upozoravala je da će slovenačke firme time doći u lošiju poziciju u odnosu na firme u npr. u Austriji, Italiji i Njemačkoj, gdje postoje određene olakšice za izaslane radnike, kao i u Hrvatskoj, gdje još nisu u potpunosti implementirani evropske direktive, a razmatra se i uvođenje određenih olakšica.

Slovenački poslodavci izračunali su da će im ova izmjena zakona povećati troškove za otprilike 680 evra po radniku mjesečno, zbog čega mnogi od njih razmišljaju o preseljenju svojih firmi u neku drugu zemlju.

Uglavnom se radi o kompanijama koje pružaju građevinske usluge, montažne usluge i usluge prijevoza. Takvim kompanijama je u osnovi svejedno odakle šalju radnike.

Prema riječima Mitje Gorenščeka direktora za socijalni dijalog u GZS, kompanije se uglavnom odlučuju za preseljenje u Hrvatsku, Austriju, Njemačku i Slovačku.

Pročitajte još

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, odnosno Sudskog registra, koji vodi podatke o svim kompanijama registrovanim u Hrvatskoj, početkom decembra prošle godine u Hrvatskoj je bilo registrovano oko 6.800 kompanija čiji barem jedan član ima lični dokument izdan u Sloveniji. Radi se o porastu na godišnjem nivou od oko 400 novih firmi.

Ali, ako se uzme u obzir da je i u 2022. godini zabilježen sličan rast, ne bi se moglo reći da je, zbog ovog zakona, barem za sada, došlo do ubrzanja dinamike osnivanja “slovenačkih” kompanija u Hrvatskoj, piše Forbes Slovenija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije