Kultura

NOVO OSTVARENJE Na 69. Berlinskom festivalu film Ivana Markovića i Vu Linfenga

Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga “Od sutra počinjem da” biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije, a prenosi B92.

NOVO OSTVARENJE Na 69. Berlinskom festivalu film Ivana Markovića i Vu Linfenga
FOTO: FMAFBL/RAS SRBIJA

Film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici, kombinujujući igrane i dokumentarne elemente. Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog ljeta u Pekingu i predstavlja njemačko-kinesko-srpsku koprodukciju.

Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film “Bela ptica”, takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi. Ivan Marković i Vu Linfeng takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali s Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film “Bila sam kod kuće” rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije.

Prema riječima autora, “Od sutra počinjem da” prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti.

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja se rapidno žiri.

Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umjetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios.