Kultura

NOVO OTKRIĆE Pronađena najstarija grobnica u istoriji, datira iz perioda 200.000 godina p.n.e.

Paleontolozi u Južnoafričkoj Republici saopštili su danas da su pronašli najstariju poznatu grobnicu u svijetu, koja sadrži ostatke dalekog čovjekovog rođaka sa malim mozgom, za kojeg se smatralo da nije bio sposoban za složeno ponašanje.

Paleontolozi
FOTO: CSABA KRIZSAN /EPA

Istraživači koje je predvodio paleoantropolog Li Berger saopštili su da su otkrili nekoliko primjeraka homo naledija, hominida iz kamenog doba koji se penjao po drveću.

Ostaci su bili zakopani na oko 30 metara pod zemljom u pećinskom sistemu unutar Kolijevke čovječanstva, lokacije u blizini Johanesburga koja je pod zaštitom UNESKO.

– Ovo su najdrevniji ukopi koji su do sada zabilježeni u vezi sa homininima, stariji su za najmanje 100.000 godina od dokaza o ukopavanju homo sapiensa – napisali su naučnici u seriji radova koji tek treba da budu recenzirani i objavljenih u žurnalu “eLajf”.

Nalazi dovode u pitanje trenutno razumijevanje ljudske evolucije, jer se smatra da je razvoj većeg mozga omogućio izvođenje složenih, “smislenih” aktivnosti kao što je sahranjivanje mrtvih, prenio je AFP.

Do sada najstarije otkrivene grobnice pronađene su na Bliskom istoku i u Africi i sadržavale su ostatke homo sapiensa, a bile su stare oko 100.000 godina.

Grobnica koju je Berger pronašao u Južnoafričkoj Republici datira iz perioda od najmanje 200.000 godina prije nove ere. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije