Svijet

NOVO UPOZORENJE Korona može da izazove infekciju i sa PAKOVANJA ZAMRZNUTE HRANE

Kineska uprava za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštila je da kontakt sa ambalažom zamrznute hrane na kojoj se nalazi virus korona može da izazove infekciju.

NOVO UPOZORENJE Korona može da izazove infekciju i sa PAKOVANJA ZAMRZNUTE HRANE
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

CDC do sada nije utvrdio da se neki potrošač zarazio preko zamrznute hrane i pakovanja, ali se savjetuje radnicima koji rukuju, obrađuju i prodaju takve proizvode da izbjegavaju direktan kontakt rukama, jer može doći do infekcije.

Radnici, takođe treba da izbjegavaju dodirivanje lica, nosa ili usta prije nego što skinu radnu odjeću i operu ruke, a potrebno je i da se redovno testiraju.

CDC je prošle sedmice detektovao i izolovao živi virus korona na pakovanju zamrznutog bakalara u gradu Ćingdao.

Ovo otkriće, prvo na svijetu, ukazuje da je moguće prenijeti virus preko velikih razdaljina preko zamrznute hrane.

Dva lučka radnika u mjestu Ćingdao, koji su prvobitno dijagnostikovani kao asimptomtaski slučajevi u septembru, donijeli su virus u bolnicu tokom karantina zbog manjka sredstava za dezinfekciju i zaštitu, što je kasnije dovelo do još 12 slučajeva zaražavanja u bolnici.

Pročitajte još

– Međutim, CDC smatra da nema dokaza da su ova dva radnika zaražena preko pakovanja direktno, već su se zarazili na nekom drugom mjestu, a onda su zarazili hranu kojom su rukovali, rekao je Đin Dong Jan, profesor virusologije sa Univerziteta Hong Kong.

I ranije su pronađeni neki genetski tragovi virusa na uzorcima zamrznute hrane ili pakovanja hrane, ali količina virusa je bila niska i nije izolovan živi virus.

– Samo živi virus može da zarazi ljude, rekao je Đin.