Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

O BESPLATNIM VRTIĆIMA MOŽEMO SAMO MAŠTATI Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Banjaluka
Autor:

Foto: Shutterstock

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti.

Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao vid pronatalitetne politike.

Banjalučani komentarišu da bi ista odluka i u našem gradu neizmjerno značila roditeljima predškolaca, koji sada plaćaju 165 maraka za boravak jednog djeteta u državnom vrtiću, za dvoje treba izdvojiti 280 KM, dok se cijene privatnih obdaništa kreću od 200 do čak 400 maraka. Kažu da je porazno što je grad u ovoj oblasti najskuplji u regionu, i odavno traže pojeftinjenje usluge.

Grad Banjaluka se Novom Sadu obraćao već za mnoga pitanja dok je trajao proces kandidature za titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine, dok trenutno od njih prepisujemo iskustva za uvođenje Skupštine u prosec digitalizacije.

Gradonačelnika Igora Radojičića pitali smo da li će se Banjaluka i po pitanju vrtića ugledati na Novi Sad, ali na žalost roditelja ovakvih povlastica kod nas neće biti.

– Ne znam da su donijeli takvu odluku. Mi sufinansiramo rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa velikim iznosom, od desetak miliona maraka godišnje. Eventualna promjena cijene značila bi još veća izdvajanja, odnosno još nekoliko miliona maraka u budžetu. Ko bi donio takvu odluku morao bi odrediti i iz kojih izvora sredstava – rekao je Radojićić za Srpskainfo.

Foto: Grad Banjaluka

Podsjetio je i da je trenutno za djecu iz višečlanih porodica boravak u državnim vrtićima besplatan.

Ono na šta se Grad posljednjih godina fokusirao je gradnja vrtića po naseljima. Za iduću godinu planirano je novih 600 mjesta za boravak predškolaca.

Naselja Kuljani, Obilićevo, Vrbanja, Aleja centar i Petrićevac trebalo bi da dobiju nove vrtiće, u nastojanju da predškolsko obrazovanje bude dostupno što većem broju djece.

Prvi na listi prioriteta su Kuljani, gdje bi novi vrtić trebao nići u objektu stare škole. Novi vrtić u Obilićevu trebao bi biti smješten u poslovnom prostoru na Bulevaru Stepe Stepanovića 25-27. U slučaju Aleje centar, zbog velikog broja djece u ovom naselju, biće građen objekat većeg kapaciteta, projektovan za prijem 180 mališana.

U 2020. planirana je druga faza izgradnje vrtića “Kolibri” u Lazarevu. Objekat bi trebalo da bude u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju za smještaj oko 170 djece. Biće opremljen i prostor na Starčevici, koji je nekada koristila Gradska razvojna agencija, a čija rekonstrukcija je u toku.

Sastanak iduće godine

Gradonačenik Igor Radojičić, sastao se prije dvadesetak dana u Srbiji s gradonačelnicima Beograda i Novog Sada, kada je dogovarana konkretna saradnja tri grada.

– Sljedeći sastanak bi trebalo da bude održan početkom iduće godine u Novom Sadu gdje bi trebalo da dominiraju teme iz kulture, dok bi sredinom godine trebalo da se sastanemo u Banjaluci gdje će dominirati ekonomske odnosno privredne teme – rekao je prvi čovjek Novog Sada Miloš Vučević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO