Politika

Obavještenja Generalnog konzulata u Banjaluci: Evo kako možete da glasate na izborima u Srbiji

Generalni konzulat Srbije u Banjaluci objavio je obavještenje povodom vanrednih izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, koji su raspisani za 17. decembar 2023.

Obavještenja Generalnog konzulata u Banjaluci: Evo kako možete da glasate na izborima u Srbiji
FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RINGIER

Generalni konzulat pozvao  je sve državljane Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, da navedenog dana iskoriste svoje pravo i izađu na izbore.

Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u Republici Srpskoj, BiH, mogu preko Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci i preko Konzularne kancelarije u Trebinju, najkasnije do 25. novembra 2023. godine do ponoći (lokalno vrijeme u Srbiji), podneti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati na jednom od biračkih mesta u Republici Srpskoj.

Pročitajte još

-Napominjemo da nakon navedenog datuma i roka za prijavu neće biti moguće prijavljivanje za glasanje, jer će biti tehnički onemogućeno od strane izborne komisije za glasanje. Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banjaluka, obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (R. Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj i potpis podnosioca zahtjeva – navode u obavještenju.

U slučaju da osoba koja ima biračko pravo nije upisana u Jedinstveni birački spisak, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahtjeva za upis u jedinstveni birački spisak, kao i zahtjev za glasanje u inostranstvu možete preuzeti: u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka ili u Konzularnoj kancelariji Trebinje kao i na linku:

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu15.doc

http://banjaluka.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS15.doc

Državljani Srbije mogu na osnovu JMBG i broja lične karte Republike Srbije elektronski provjeriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), odnosno sljedećeg linka:

https://upit.birackispisak.gov.rs/

Zahtjev za glasanje u inostranstvu i/ili zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak može se podnijeti lično, putem pošte, ili putem mejla:

Adresa za slanje poštom sa naznakom Prijava za izbore:

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, 78000 Banja Luka,

Konzularna kancelarija Trebinje, Njegoševa 2, 89101 Trebinje.

Konzulat napominje da zahtjevi za glasanje koji se šalju poštom treba poslati tako da isti stignu u GK RS Banjaluka ili KK Trebinje u toku radne nedjelje da bi bili isporučeni u roku.

E-mail adresa GK Banjaluka: [email protected] i [email protected]

E-mail adresa KK Trebinje: [email protected] i [email protected]

Prilikom podnošenja prijave, pored čitko popunjenog obrasca zahteva, potrebno je dostaviti važeću očitanu ličnu kartu Republike Srbije, odnosno kopiju lične karte ili kopiju važećeg pasoša Republike Srbije gdje se jasno vidi adresa u Republici Srbiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu