Društvo

Obavještenje uranilo: Danas isplata avgustovskih penzija u Srpskoj

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske saopšteno je da se danas, 5. septembra isplaćuju penzije za avgust, što je iznenadilo mnoge penzionere jer prethodno nije bilo nikakve najave.

Djed i baka sjede na klupi
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Umjesto klasičnih saopštenja na koja smo navikli, a u kojima navode da su obezbijedili novac za isplatu penzija, Ministarstvo ovaj put “sa zadovoljstvom obavještava penzionere” da se danas isplaćuju penzije.

Ukupna sredstva koja će biti isplaćena iznose 133,6 miliona КM.

– Time Ministarstvo finansija demantuje sve one koji tvrde da penzije neće biti isplaćene na vrijeme, u skladu sa zakonom – saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Podsjetimo, do sada je praksa ministarstva bila da se javnosti dan ranije saopšti informacija o isplati novca za penziju.

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS potvrdili su takođe danas da počinje isplata redovnog mjesečnog primanja za avgust 2023. godine.

Pročitajte još

Isplatom penzije za avgust obuhvaćeno je ukupno 280.472 korisnika prava, od čega je 225.720 u Republici Srpskoj, a van Republike 54.753 korisnika prava.

Prosječna penzija iznosi 540,52 КM i čini 42,29 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 550,69 КM i čini 43,08 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

Za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za avgust iznosi 805,01 КM, što čini 62,98 odsto od prosječne plate u Republici.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u avgustu 2023. godine iznosio je 120,94,64 miliona КM.

Penzije se danas isplaćuju i u Federaciji BiH, što je najavljeno prije četiri dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije