Politika

„Obezbjeđenje Šmita je naoružano, ne dozvoliti sukob“ Crnadak o Dodikovoj najavi da će Nijemcu biti zabranjen ulaz u Srpsku

Sutrašnja skupština na otvorenom je skupština za narod, za odbranu narodne volje i Narodne skupštine Republike Srpske kao naše najvažnije institucije, tvrdi šef Kluba poslanika PDP u NSRS Igor Crnadak.

Igor Crnadak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Crnadak je istakao da je i sinoćnjim priznanjem da SNSD jeste prekršio odluke NSRS i da ih opozicija s pravom zbog toga napada, Milorad Dodik uputio najbolji mogući poziv za sutrašnji skup.

Dodaje da je Dodik potvrdio da je opozicija u pravu, a da je njemu NSRS samo moneta za politička potkusurivanja.

-Pozivam sve narodne poslanike da sutra dođu i pokažu da im je između naroda, narodne volje i Narodne skupštine s jedne strane i Dodika, Radišića, Prointera i čitavog tog režima s druge strane, biraju narod – poručio je Crnadak na konferenciji za novinare.

Istakao je da se sutra ispred Narodne skupštine Republike Srpske pokazuje ko drži do sebe, do narodne volje i najvažnije institucije Srpske.

-Na otvorenoj skupštini govorićemo više o tome kako je priča o Ustavnom sudu BiH igra koju SNSD igra predugo i nanosi štetu Republici Srpskoj. Još prije 10 godina su najavljivali blokade ako ne odu stranci. Prije 4 godine su rekli da neće biti novog Savjeta ministara ako ne odu strane sudije. I jednu po jednu stvar su kršili i pravili dogovore iza leđa – rekao je Crnadak.

Pročitajte još

Pitao je SNSD zašto taj „patriotski SNSD“ zakon o Ustavnom sudu ne usvoji bar u Domu naroda PS BiH.

-Mi iz Republike Srpske imamo 5 delegata, njihov strateški partner HDZ ima 4 delegata, tako da postoji i opšta i entitetska većina. Neka usvoje u Domu naroda, onda ćemo svi zajedno da tražimo te 22 ruke u Predstavničkom domu. Neka nam kažu zašto to ne urade – rekao je Crnadak.

O zabrani Šmitu

Povodom najave od sinoć, da će Kristijanu Šmitu biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku, a ako nekako uđe da će biti izbačen, Crnadak je apelovao da se ne dozvole oružani sukobi.

-Obezbjeđenje Kristijana Šmita je naoružano i ako će se Dodikova prijetnja provoditi postoji realna opasnost od sukoba. Neću davati nikakav politički komentar, samo će zamoliti sva naoružana službena lica u Republici Srpskoj i sve one koji rukovode i naređuju, da budu razumni i pametni – rekao je Crnadak.

Crnadak je rekao da još nema odgovora zašto su tužioci u Republici Srpskoj odbili da podignu optužnicu protiv Šmita zbog lažnog predstavljanja po krivičnoj prijavi Milorada Dodika.

-Šmit je dolazio u Republiku Srpsku, predstavljao se ovdje kao visoki predstavnik i na taj način je ostvarena nadležnost naših tužilaštava. Ako je to lažno predstavljanje, ako je to njemački turista, neka Dodik i SNSD daju odgovor zašto su tužioci u Banjaluci odbili da podignu optužnicu – rekao je Crnadak.

O kladionici

Najavio je novu političku ofanzivu u koju PDP od danas kreće.

-Nećemo stati dok ne uhvatimo ko je kriv zato što Republika Srpska jednoj kladioničarskoj kući mora da isplati 5 miliona KM odštete. Ova zemlja nema para za bacanje da je vlast razbacuje i izvlači iz budžeta u milionskim iznosima. Pitamo premijera Viškovića i Vladu Republike Srpske da li je Vlada raspravljala o odluci Višeg privrednog suda u Banjaluci po kojoj je Republika Srpska dužna da isplati 5 miliona? Da li će Vlada utvrditi čiji su nerad, nemar ili svjesno postupanje doveli do ovakve presude? Da li će pokrenuti utvrđivanje odgovornosti i provođenje sankcija u skladu sa svojim nadležnostima i da li će podnijeti prijave o počinjenom krivičnom djelu, jer je u pitanju višemilionska šteta za Republiku Srpsku? – pita Crnadak.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu