Gradovi

OBILJEŽEN POČETAK RADOVA Rekonstrukcija mosta na graničnom prelazu Brčko-Gunja (FOTO)

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić i direktor  JP „Putevi Brčko“ obišli su danas radove na savskom mostu u Brčkom koji imaju za cilj ponovno uspostavljanje teretnog saobraćaja preko ovog mosta i graničnog prelaza Brčko- Gunja.

OBILJEŽEN POČETAK RADOVA Rekonstrukcija mosta na graničnom prelazu Brčko-Gunja (FOTO)
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je nešto što smo sa nestrpljenjem očekivali još od februara prošle godine kada je studija pokazala da ovaj granični prelaz i most ne mogu biti u funkciji za teretni saobraćaj. Tu smo da obilježimo  početak radova, nadam se na rekonstrukciji postojećeg mosta, s ciljem ponovnog uspostavljanja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu koji je više nego značajan za Brčko distrikt, našu privredu i posebno za JP „Luka Brčko“ – rekao je Milić.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Istakao je da je  se zahvaljujući brzom reagovanju JP „Putevi Brčko“ relativno brzo došlo do faze pripremnih radova  uprkos brojnim problemima u proteklom periodu. Dodao je da se nada da će i naredne faze biti jednako brze i da će  se doći do rješenja na kome se insistira, a to je uspostavljanje teretnog saobraćaja na graničnom prelazu između Brčkog, Republike Hrvatske i EU.

– Ovo je jedan od možda najvažnijih projekata u Brčko distriktu. Ima ovaj most i stavljanje u funkciju teretnog saobraćaja ogroman značaj za našu privredu ali je značajan i zbog toga jer nas približava EU – naglasio je Milić.

Istakao je da ga raduje vraćanje normalnim aktivnostima nakon pandemije COVID 19 i istakao da se vode intenzivni razgovori sa firmom „Studen Holding“ koja je potpisnik Memoranduma o razumijevanju sa Vladom Distrikta.

– Planiramo  veoma brzo ući u proceduru odobravanja jednog važnog projekta, a to je slobodna ekonomska zona – rekao je Milić.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Direktor JP „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić rekao je da je planirano snimanje mosta, stubova i kompletne konstrukcije kako bi se znalo da li je most moguće rekonstruisati za teretni saobraćaj.

– Noviji mostovi se grade za period od 80 godina a ovaj most ima 130 godina. Kada budemo imali  rezultate svih snimanja znaćemo u kojem smjeru trebamo ići – rekao je Miškić. Dodao je da raspolažu sa 1,9 miliona inicijalnih sredstava koja su im dodijeljena iz dobiti Puteva u 2018. godini, a koliko će novca trebati zavisiće od toga šta će pokazati analize.