Regioni

Obilježeno 26 godina od početka borbe za oslobođenje Modriče

Parastosom pred centralnim spomenikom koji je posvećen borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i posjetom Spomen-sobi, u Modriči je obilježen 3. maj, dan kada su prije 26 godina počele borbe za oslobođenje ove opštine od muslimansko-hrvatskih snaga.

Obilježeno 26 godina od početka borbe za oslobođenje Modriče
Foto: Srna

Predsjednik Skupštine Udruženja “Veterani” Bogdan Šarčević rekao je da su u borbi, koja je počela u zoru 3. maja 1992. godine, srpski borci deblokirali gradski dio Modriče i iz obruča muslimasko-hrvatskih snaga spasili oko 200 Srba, uglavnom žena i staraca.

Šarčević je naglasio da je u borbi sa daleko nadmoćnijim neprijateljem učestvovalo 230 dobrovoljaca.

U deblokadi Modriče poginuli su poručnik Radenko Bradašević i Dragan Savić, prve žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata na prostoru ove opštine – podsjetio je Šarčević.

On je naglasio da se obilježavanjem dana početka borbi za oslobođenje Modriče odaje počast svim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata, te šalje jasna poruka ko je počeo građanski rat na ovim prostorima.

Foto: Srna
Foto: Srna

U ratu za stvaranje i odbranu Republike Srpske sa prostora Modriče poginulo je 570 boraca i 225 boraca krajiških i drugih jedinica Vojske Republike Srpske i policije, koji su uglavnom stradali u operaciji “Koridor 92”, koja je završena 28. juna 1992. godine na prostoru ove opštine.

Obilježavanje godišnjice organizovali su Opštinsko udruženje “Veterani”, Opštinska boračka organizaicija i opština Modriča.

Cvijeće na centralni spomenik i u Spomen-sobi za 708 poginulih boraca modričkih i drugih jedinica Vojske Srpske, čije porodice žive u Modriči, osim predstavnika boračkih orgnizcija položio je i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić.