Politika

Stevandić: Brisanjem Srba u Hrvatskoj, obrisalo se i ono malo antifašističkog karaktera

Predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, poručio je da se za obilježavanje godišnjice „Oluje“ vezuje ista izjava koja se vezuje za većinu srpskih stradanja, a to je da za taj zločin niko nije odgovarao, što dovoljno govori kakav status imaju srpske žrtve.

Stevandić: Brisanjem Srba u Hrvatskoj, obrisalo se i ono malo antifašističkog karaktera
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić dodaje da se ustaška mantra pokrštavanja, ubijanja i raseljavanja malo promijenila, pa su Srbi u Hrvatskoj samo trebali biti izbačeni, prvo iz Ustava, pa  iz države, a na kraju izbrisani i sa zemlje.

– Brisanjem Srba u Hrvatskoj, obrisalo se i ono malo antifašističkog karaktera – istakao je Stevandić gostujući na televizijama Pink i Happy.

On dodaje da se u Srbiji nikad nije desio događaj u kom se slavi protjerivanje četvrtine milona stanovnika, ne slavi se bombardovanje kolona u kojoj su bila djeca.

Srbija je, smatra Stevandić, zemlja koja gaji kulturu poštovanja i sjećanja, a postojalo je vrijeme kada to nije radila, da se ne bi zamjerila onima koji su nad njenim narodom činili zločine.

– Tek u zadnjih deset godina, Srbija je postala ekonomski jaka, da ispunjava svoje obaveze, postala je politički faktor i regionalni lider koji se ne može ignorisati- rekao je Stevandić.

Zbog toga je, dodaje Stevandić, Srbija u prilici da postavlja uslove, da javno poruči svima da je vrijeme oluja i progona srpskog naroda dio prošlosti.

Pročitajte još

– Srbija može da trpi, ali Srbija ima u nacionalnom smislu definisane crvene linije, i više nikad neće davati izjave bez pokrića – ističe Stevandić.

On dodaje da međunarodna zajednica mora da bude svjesna da se srpski narod ne može dijeliti na regije, već da je u pitanju jedan narod, jer na obilježavaju godišnjice nisu bili nikakvi bosanski Srbi, ni crnogorski Srbi, ni makedonski Srbi, već su bili samo Srbi, i to je činjenica koju međunarodni faktor mora da poštuje.

Stevandić smatra da dok se politika Srbije promijenila, politika Hrvatske se ne mijenja, i da se nekad govorilo da pobijena srpska djeca samo nisu tog dana došla u školu, danas se govori da logori za Srbe uopšte nisu postojali, a vjerovatno će se kroz koju godinu negirati da se i „Oluja“ ikad desila.

– I zbog toga, Hrvatska nikad ne može biti sretna, jer u njoj više nema srpskog faktora koji ju je izdizao. Vučić je pokazao da nacionalna politika Srbije treba da se zasniva na radu, miru i političkoj stabilnosti, i da se samo sa jakom državom može razviti i jaka nacionalna svijest, i vratiti nacionalno dostojanstvo i poštovanje – zaključuje Stevandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu