Sudbine

OBJAVILA I NAUČNI RAD Znanje stečeno u Londonu Biljana želi da primjeni u Bijeljini

Biljana Vujanović iz Bijeljine uspješno je završila jednogodišnji master studij iz kliničke farmacije u Londonu.

OBJAVILA I NAUČNI RAD Znanje stečeno u Londonu Biljana želi da primjeni u Bijeljini
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Mlada Semberka se kao stipendista britanskog Čivning programa usavršavala s kolegama iz 170 zemalja, od kojih je jedanaestoro bilo iz BiH.

Prije mesec dana Biljanin naučni rad objavljen je u prestižnom američkom medicinskom časopisu. Ova perspektivna devojka, koja je nastavila da se usavršava i uči, nada se da će uskoro dobiti priliku da stečeno znanje i iskustvo iskoristi u našem zdravstvenom sistemu.

Tokom boravka u Londonu Biljana je stekla dragocjeno iskustvo obavljajući praksu na jednom od najvećih univerzitetsko-kliničkih centara u Britaniji. Boravak u zemlji koja intenzivno radi na razvoju kliničke farmacije vratio joj je vjeru u njenu profesiju.

Osjetila se bitnom i korisnom

U londonskoj bolnici osjetila se bitnom i korisnom, iako je bila student koji dolazi iz male sredine.

– Bila sam u situacijama da me ljekar u bolnici pita za neki lijek. Ja kažem da sam student i da mi nije dozvoljeno da propisujem lijekove, a taj doktor kaže: “Pomozi, a ako ne znaš, pronađi rješenje, samo nema odustajanja”. Cijenili su i uvažavali moje mišljenje – kaže djevojka.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Sa osmijehom pojašnjava kako ime nikada nisu uspjeli pravilno da joj izgovore. Zvali su je Bildžana.

Biljanu je oduševilo koliko Britanci rade na unapređenju kliničke farmacije. Sve to bi moglo da se primijeni i zaživi i kod nas.

– Mnogo polažu pažnje edukaciji, ne samo medicinskog osoblja, nego i pacijenata – priča Biljana.

Naučni rad

Po povratku u Bijeljinu radila je na naučnom radu koji se ticao inicijative Svjetske zdravstvene organizacije o povećanju bezbjednosti pacijenata i smanjenju grešaka u liječenju. Biljanino istraživanje, i još dvije devojke iz Singapura i Tajvana, o preduzetim mjerama u londonskim bolnicama, radi smanjenja grešaka kada su u pitanju lijekovi, objedinila je profesorka Sara Garfild.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Bio je to zahtjevan poduhvat, ali je uloženi trud rezultirao objavom naučnog rada u prestižnom medicinskom časopisu.

– Nisam se mnogo nadala, ali mi je veoma značilo. To mi je veliko priznanje i dokaz da nisam protraćila vrijeme tamo. I, naravno, podstrek za budući rad – kaže ova djevojka.

Mladima koji su bili dobri studenti savjetuje da obavezno konkurišu za Čivning stipendiju, jer je više nego dovoljna da pokrije sve troškove, a otvara mnoge vidike. Nema ograničavajućih faktora poput profesije, godina ili kada ste završili fakultet.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Neprocjenjivo je iskustvo. A osim profesionalnog usavršavanja, oni koji odu ostvariće mnoge snove, kao što su upoznavanje ljudi, novih predjela, običaja, kulture, tradicije – kaže Biljana.

Hoće da pomjeri granice

Ovaj program uslovljava mlade da se vrate u svoju zemlju i provedu u njoj najmanje dvije godine.

Biljana ni nakon isteka ovog roka ne želi preko granice, već da učestvuje u pomjeranju granica našeg zdravstva.

Želi da bude dio tima koji će raditi na razvijanju kliničke farmacije, radi dobrobiti naših pacijenata, kako bi stekli vjeru u naš sistem, koji bi jednog dana mogao da parira onima u daleko razvijenijim zemljama. Nada se da će joj se ubrzo ukazati ta prilika.