Digitalna Srpska

Objavljena najdetaljnija trodimenzionalna mapa svemira koja prikazuje 7,5 miliona galaksija (FOTO, VIDEO)

Objavljena je do sada najdetaljnija trodimenzionalna mapa svemira, i to zahvaljujući spektroskopskom instrumentu "Tamna energija (Dark Energy)". Na mapi je moguće vidjeti gdje se nalazi 7,5 miliona galaksija.

Objavljena najdetaljnija trodimenzionalna mapa svemira koja prikazuje 7,5 miliona galaksija (FOTO, VIDEO)
FOTO: NOIRLABASTRO/TWITTER/SCREENSHOT

Mapu je 13. januara objavio kalifornijski Nacionalni laboratorij “Lawrence Berkeley” koji predvodi istraživanje univerzuma. Izrada ove mape je rezultat prvih sedam mjeseci istraživanja, a tokom kojih se koristi i navedeni instrument.

Vidljive su galaksije od kojih se svaka od njih sastoji od između 100 milijardi i biliona zvijezda. Mapa odražava pogled sa planete Zemlje prema sazviježđu Djevice, polako se primičući sazviježđu Volar.

Astrofizičar spomenutog laboratorija Žulijen Gaj je ukazao da je moguće vidjeti, kako je izjavio, otisak ranog svemira i historiju njegovog širenja. Ovo je tek početak rada ovog laboratorija koji će svaki mjesec objavljivati podatke o milionima novih galaksija.

Kada istraživanje bude završeno, a to bi se trebalo desiti 2026, mapa bi trebala sadržavati 35 miliona galaksija. Time će astronomima biti dostupan veliki broj značajnih podataka za daljnja istraživanja.

Spoznaje će biti doprinos razumijevanju misteriozne tamne energije za koju se vjeruje da čini 70 posto svemira te da je upravo ona uzrok širenja svemira, prenosi Raša Tudej.

Prihvati notifikacije