Svijet

Objavljeni jezivi podaci: Kako poplave ubijaju i mnogo nakon što se voda povuče

Poplave kakve su nedavno pogodile Njujork samo ove godine pogodile su i mnoge druge dijelove svijeta, a postoji velika zabrinutost da će takvi događaji zbog klimatskih promjena postati sve češći na globalnom nivou.

vikendice uz unu pod vodom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Studija koju su vodili naučnici sa Univerziteta Monaš u Australiji otkrila je da je značajno povećan rizik da će ljudi u poplavljenim područjima umrijeti između tri i šest nedjelja nakon inicijalnog događaja, čak i kada se voda potpuno povuče.

Studija je otkrila da je rizik povećan i da traje do 60 dana nakon dana poplava, kao i da se povećava za 2,1 odsto za sve uzroke smrti.

Poplave čine skoro polovinu svih prirodnih katastrofa, čak 43 odsto, a očekuje se da će se povećati njihova jačina, trajanje i frekvencija zbog klimatskih promjena, navode istraživači.

Pročitajte još

Studija, koju su vodili profesori Šanšan Li i Juming Guo sa Univerzitetske škole javnog zdravlja i preventivne medicine Monaš, u saradnji sa Londonskom školom higijene i tropske medicine, dala je prvu hronologiju uticaja poplave na zdravlje, dajući time nacrt zakonodavcima i lokalnim vlastima kako treba da djeluju i prate ugrožene zajednice.

Istraživači su proučavali 761 zajednicu iz 34 zemlje koje su se suočile bar sa jednom poplavom u deceniji između 2000. i 2019. Tako su proučili ukupno 47,6 miliona smrti, uključujući 11,1 miliona smrti nakon srčanog zastoja i 4,9 miliona smrti zbog respiratornih problema, prenosi Telegraf.

Profesor Guo kaže da smrtnost zavisi od lokalne klime i da više fatalnih ishoda ima u populaciji koja je ili starija ili pripada nižem socijalnoekonomskom sloju stanovništva.

– Naša studija pokazuje da je opasnost od smrti najveća 25 dana nakon same poplave i traje 60 dana – rekla je profesorka Šanšan Lil.

Razlog tih smrti mogu biti kontaminacija vode i hrane, izloženost patogenima, nemogućnost da se stigne do ljekara…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije