Banjaluka

Objekat bogate istorije: Banjalučki "Palas" bio više od hotela (FOTO)

U Banjaluci je najavljena izgradnja nedovršenog dijela hotela "Palas", na šta građani čekaju decenijama. Radi se o objektu bogate istorije, koji je prije nekoliko decenija bio centar dešavanja u gradu na Vrbasu.

Objekat bogate istorije: Banjalučki "Palas" bio više od hotela (FOTO)
FOTO: ZNANJE.ORG/SCREENSHOT

Hotel “Palas”, po kojem je Banjaluka prepoznatljiva, datira još iz prošlog vijeka. Sagrađen je 1933. godine, za vrijeme mandata prvog bana Vrbaske banovine, Svetislava Tise Milosavljevića.

Na fasadama se sačuvao ukras od secesijskog slobodnog krivolinijskog ornamenta, sa elementima koji asociraju na orijentalnu arabesku. Projektant hotela je Dionis Sunko, arhitekta iz Zagreba. Na izgradnju je utrošeno 15 miliona dinara.

Prema informacijama iz Arhiva RS, nakon provedene licitacije, u kojoj su učestvovali i stranci, hotel je dat pod zakup iskusnom ugostitelju Branku Biliću, koji je istovremeno bio i zakupac “Bosne”. Gosti su na raspolaganju imali kafanu, pivnicu, restoran, dvije zasebne sale, bioskopsku dvoranu sa preko 400 luksuzno mebliranih pokretnih sjedišta, 60 spavaćih soba, lift, javna kupatila, terasu za sunčanje i garažu.

Slabo je poznata činjenica da je “Palas” zimi, kad nema turista, postajao činovnički raj.

FOTO: STARA BANJALUKA/FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: STARA BANJALUKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Po vrlo povoljnim cijenama činovnici su iznajmljivali sobe u kojima su imali toplu i hladnu vodu, par dugmadi za poslugu, “dobar hotelski kost”… Kad dođu topliji dani, svi su oni tražili smještaj kod strogih gazdarica.

O bogatoj istoriji ovog objekta pisao je istoričar Zoran Pejašinović na svom Fejsbuk profilu.

Pročitajte još

– Odmah nakon otvaranja, 1933. godine, banjalučki hotel “Palas” postao je prestižno mjesto, mnogo više od obične spavaonice ili kafane. U tom veoma modernom hotelu zimi su organizovani raskošni balovi, koncerti, čajanke Kola srpskih sestara, Gajeretove bajramske zabave… U hotelskom bioskopu gledali su se kultni filmovi, a u kafani se slušala muzika vojnog ili nekog džez orkestra. Ipak, sudeći po onovremenim novinama, najveću pažnju, pravu senzaciju, izazvalo je gostovanje čuvene Sofke – dočarao je Pejašinović atmosferu koja je vladala čuvenim hotelom.

A o nesvakidašnjim gostima koji su odsjedali u “Palasu” pisale su i banjalučke “Vrbaske novine”.

– Došavši u Banjaluku, dr Nimr je odsjeo u Palasu i, kako pišu „Vrbaske novine“, oduševio se Franjom Oblakom, portirom u tom hotelu, koji je odlično znao engleski, pa ga je angažovao kao tumača tokom boravka u Banjaluci – napisao je Pejašinović.

Prihvati notifikacije