Društvo

"Oblačnost će donijeti uobičajene ljetne nepogode" Meteorolog Todorović otkrio kakvo nas vrijeme očekuje NAREDNIH DANA

Usred smo još jednog tropskog dana, sa temperaturama koje dostižu i do 37 stepeni, ali prema riječima meteorologa Nedeljka Todorovića, očekuje nas osvježenje. Međutim, osvježenje će donijeti i olujne nepogode, jaku kišu i grad.

Meteorolog Nedeljko Todorović
FOTO: TV PRVA/SCREENSHOT

Todorović je otkrio kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana.

Oblačnost sa lokalnom kišom, pljuskovima i grmljavinom stići će oko ponoći na krajnji sjeverozapad Srbije, uključujući Mačvu i Srem, kao i Beograd. Tokom noći, oblačnost će se širiti ka centralnim i južnim dijelovima zemlje, dostižući jugoistok, uključujući Vranje i Leskovac, oko podneva.

Oblačnost će donijeti uobičajene ljetnje nepogode – jak pljusak, grmljavinu i grad. Intenzitet padavina će varirati, sa nekim mjestima koja će primiti 5-10 mm kiše, dok najintenzivniji pljuskovi mogu donijeti čak 40-50 mm, a lokalno i do 80-100 mm kiše, kao što smo vidjeli prošle nedjelje – objasnio je Todorović.

Jutarnje temperature će se kretati od 7 stepeni na jugu do 12 stepeni na sjeveru, dok će u Beogradu biti oko 10 stepeni. Maksimalne dnevne temperature će sutra biti niže u odnosu na danas, sa vrijednostima od 22 do 26 stepeni, što je ispod prosjeka za ovaj period godine.

– Nakon nekoliko vrelih dana, osvježenje će biti prijatno – dodao je Todorović.

Todorović je upozorio na moguće probleme koje olujne nepogode mogu izazvati.

– U gradovima, odvodi i kanalizacija neće moći da prime veliku količinu kiše, što može dovesti do poplava na ulicama, posebno u podvožnjacima. U planinskim predjelima mogu se desiti bujične poplave manjih potoka – upozorio je.

Najveći izazov je precizno predviđanje tačne lokacije najintenzivnijih padavina.

Pročitajte još

Nemoguće je precizirati lokaciju ekstremnih padavina čak ni dva do tri sata unaprijed, a kamoli dan unaprijed. Međutim, generalno gledano, ekstremni događaji će se desiti negdje u Srbiji – naglasio je Todorović, apelujući na građane da ozbiljno shvate prognoze.

Što se tiče jula, Todorović predviđa toplo vrijeme sa ljetnjim vrućinama.

– Maksimalne dnevne temperature će prelaziti 30 stepeni, a sredinom mjeseca će dosezati i do 35 stepeni. Ekstremne temperature preko 37-38 stepeni su moguće, ali je teško precizno prognozirati unaprijed – rekao je Todorović i dodao:

– Imaćemo veće periode sa suvim i sunčanim, toplim danima, dok će se nepogode pojavljivati četiri do pet puta tokom jula, što je uobičajeno za naše podneblje – zaključio je Todorović, prenosi Kurir.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu