Društvo

OBOREN REKORD Još 242 novozaraženih, korona virus u Srpskoj DIVLJA

Kod još 242 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je novi virus korona, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS za posljednja 24 sata.

OBOREN REKORD Još 242 novozaraženih, korona virus u Srpskoj DIVLJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Oboren je rekord – kaže direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Ukuono je testirano 716 laboratorijskih uzoraka u protekla 24 sata. Novozaraženih je 133 muškarca i 109 ženskih osoba. Njih 53 je mlađe, 159 srednje i 30 starije životne dobi.

Kaže da je epidemiološka situacija pogoršana u cijeloj Evropi, te upozorio na kapacitete bolnica u RS.

On ističe da će danas Institut uputiti dopis svim lokalnim štabovima da preduzmu sve mjere da stabilizuju situaciju. Zeljković ističe da su štabovi dužni da preduzmu te mjere i po zaključku Reoubličkog štaba.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U toku naredne sedmice biće revidirane mjere i za predškolsku, školsku i nastavu na fakultetima.

– U protekla tri dana imamo haos – upozorava Zeljković.

U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja u Srpskoj, precizirao je on. Riječ je o muškarcima starije i srednje dobi iz Šipova i Petrova.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Epidemiolog Jela Aćimivić kaže da je među novozaraženima najviše opet iz Banjaluke, njih 43, zatim iz Pala 23.

Kaže da je broj hospitalizovanih 264 i da taj broj značajno raste.

Spriječiti stvaranje gužvi tokom predizborne kampanje

Svjedoci smo, kako kaže, da se svugdje uvode restriktivnije mjere. Apeluje da se situacija na lokalnom nivou stabilizuje, odnosno da lokalne vlasti učine sve da onemoguće stvaranje bilo kakvih gužvi.

Zeljković je apelovao i na političare da ne okupljaju veći broj ljudi u predizbornoj kampanji.

“Važno uraditi sve kako ne bi došlo do zatvaranja ugostiteljskih objekata”

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS objasnili su da u Evropi uzimaju parametar od 250 zaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika kada donose mjere o karantinima.

– Kod nas je trenutno ovaj parametar 145 u protekle dvije sedmice na 100.000 stanovnika. Dakle, kako su poručili, sada je veoma važno da uradimo sve kako ne bi došli do tog broja i zatvaranja kafana, restorana – naveli su iz Instituta.

Najviše zaraženih u Banjaluci i Palama

U institutu su potvrdili da je trenutno najgora epidemiološka situacija u Banjaluci i Palama.

Prema mjestu prebivališta, 43 novozaraženih osoba je iz Banjaluke, 23 iz Pala, 20 iz Istočnog Novog Sarajeva, 19 iz Istočne Ilidže, 17 iz Zvornika, 15 iz Bijeljine, 11 iz Laktaša, po 10 iz Trebinja i Šipova, devet iz Prijedora, osam iz Nevesinja, sedam iz Sokoca, po pet iz Srpca i Čelinca, po četiri iz Kotor Varoša i Foče, po tri iz Kozarske Dubice i Novog Grada, po dvije iz Bileće, Vlasenice, Gradiške, Dervente, Kneževa, Milića, Mrkonjić Grada, Oštre Luke i Teslića i po jedna iz Bratunca, Doboja, Istočnog Starog Grada, Lopara, Modriče, Novog Goražda, Ribnika i Rudog.

Do sada je u RS potvrđeno 11.154 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 334 osobe kod kojih je potvrđen test na ovaj virus.

Ukupno se oporavilo 7.332 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.565 osoba.