Društvo

Oboren temperaturni rekord od prije 107 godina: Meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u narednom periodu

U Beogradu je juče oboren temperaturni rekord iz 1917. godine, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović, koji je precizirao da je juče najviša dnevna temperatura u Beogradu bila 31 stepen.

građani Banjaluke uživaju u proljećnoj atmosferi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema njegovim riječima, u Beogradu su oboreni dnevni rekordi.

– Trebalo je jedno 100 godina da prođe da bi se oborili ti rekordi. Juče je oboren rekord iz 1917. Tada je bilo 28,5 stepeni u Beogradu, a juče 31,0 – dodao je Todorović.

Danas stiže najavljena promjena vremena, sa padom temperature, a Todorović navodi da se ne očekuju nepogode.

Na jugu Srbije očekuju se lokalno grmljavina i pljusak, u Vojvodini kasnije i u Negotinskoj krajini pojačan sjeverni vjetar, a na planinama snijeg.

Prema njegovim riječima, ovakvo vrijeme potrajaće do 22., 23. aprila, uz blagi porast temperature od četvrtka, petka.

Pročitajte još

– Na sjeveru Srbije, već sredinom današnjeg dana stiže zahlađenje, maksimalna dnevna će biti za 7, 8 stepeni niža nego juče, a na jugu će biti blizu 30 stepeni. U Beogradu, promjena, u smislu pada temperature stiže kasnije popodne, odnosno uveče. Sa nailaskom tog hladnog vazduha slijedi postepeno naoblačenje koje će donijeti kišu. Glavnina kiše bila bi u toku noći i sutra, pa vjerovatno i u četvrtak, a jednim dijelom i u petak – kaže Todorović i dodaje da će vrijeme za Beogradski maraton koji se održava 28. aprila, biti pretoplo.

– Najpovoljnije je oko 10 stepeni, a prema sadašnjem razvoju događaja, biće između 20 i 22 stepena što je pretoplo – kaže Todorović, prenosi RTS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu