Biznis

OBORILI REKORD Dnevne transakcije za tri milijarde dolara veće nego kod bitkoina

Kriptovaluta Ethereum premašila je vrijednost od 1.428 dolara, čime je oborila svoj rekord iz 2018. godine.

OBORILI  REKORD Dnevne transakcije za tri milijarde dolara veće nego kod bitkoina
FOTO: SEDAT SUNA/EPA

Rast ovog najvećeg altcoina uslijedio je upravo nakon pada njegove alternative Bitcoina, koji je bilježio nevjerovatan rast krajem prošle i početkom ove godine, piše portal Startit.

Kako su poznavaoci tržišta prognozirali, upravo je rast najveće kriptovalute sa sobom povukao i veću vrijednost onih manjih.

Povećano interesovanje za čitav sistem izgrađen oko Ethereuma uticao je i na rast njegove primarne valute. Prema nekim procjenama, vrijednost bi mogla da dostigne 1.600 dolara, pa čak i 2.600.

Pročitajte još

Na dnevnom nivou se ovom valutom vrše transakcije u vrijednosti od 12 milijardi dolara, što je za tri milijarde više od Bitcoina.

Međutim, to što obavi 28 odsto više transakcija od Bitcoina, ne znači da bi u nekom trenutku mogao da postane komercijalnija valuta, piše Cointelegraph.

Stručnjaci Ethereum upoređuju s čuvenim avionom konkord, želeći da kažu kako ta valuta neće postati opšteprihvaćena, kao što to nije uspio ni ovaj supersonični avion, a i razlozi su gotovo istovjetni.

To što je koncept u osnovi dobar i što naizgled korisnicima pruža ono što su željeli, na kraju postaje neodrživo na širem planu, jer sopstvena složenost koncepta postaje previše opterećujuća za široku ekonomsku primenu, prenosi Blic.