Politika

OBRAĆANJE SAVJETU BEZBJEDNOSTI UN Čović: Inckovi izvještaji su površni, ne prikazuju stvarnu sliku BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović večeras je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN kritikovao visokog predstavnika Valentina Incka i politiku SDA.

OBRAĆANJE SAVJETU BEZBJEDNOSTI UN Čović: Inckovi izvještaji su površni, ne prikazuju stvarnu sliku BiH
FOTO: SRNA

Čović je ukazao na neophodnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Čović je naveo da se Savjet bezbjednosti UN o situaciji u BiH uglavnom informisao putem kvartalnih izvještaja visokog predstavnika, koji su, prema mišljenju svih relevantnih političkih predstavnika, bili znatno manjkavi i površni.

– Međutim, najviše zabrinjava jer nisu prezentovali cjelovitu sliku u BiH. Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu. Dejtonski sporazum se narušava brojnim izazovima – rekao je Čović na onlajn sastanku u Savjetu bezbjednosti, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da je razgovor o Dejtonu relevantan u kontekstu regionalnih odnosa i šire.

Čović je u nastavku izlaganja naveo stvari koje, kako je istakao, nisu u izvještaju visokog predstavnika.

– To su nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je protivno Ustavu. U izvještaju se nije izjasnio o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika. Tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignorisanje nelegitimnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizuje važnost Izbornog zakona – rekao je Čović.

On je istakao da visoki predstavnik treba da djeluje nepristrasno.

– Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se BiH temelji na načelu ravnopravnosti tri naroda koji predstavljaju više od 97 odsto svih građana. Rješenja visokih predstavnika u BiH stvorila su nove probleme kojima se morao baviti Evropski sud za ljudska prava. Najviše problema za hrvatski narod izazvale su izmjene Izbornog zakona. U tri navrata izbornim inžinjeringom u Predsjedništvo BiH izabran je nerealni predstavnik hrvatskog naroda – rekao je Čović.

On je naveo da zanemarivanje ravnopravnosti naroda “ohrabruje majorizacijska nastojanja koja su nelegitimna u odnosu na Ustav i Dejtonski mirovni sporazum”.

– Imamo atmosferu nepovjerenja koja često uzrokuje zastoj u institucijama i nazadovanje u sprovođenju reformi. Tek kad se svi građani budu osjećali sigurno i kad budu vjerovali da su ravnopravni, fokus će se sa nacionalnih platformi prebaciti na ekonomiju – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon je potreban prije opštih izbora i on ne smije biti cilj sam po sebi, nego važan korak na putu BiH ka političkoj stabilizaciji.

– Duboko sam uvjeren da jedan narod ne može biti srećan ako nisu i ostala dva. Mi unutar BiH moramo uraditi neophodan iskorak i u narednih šest mjeseci usvojiti izmjene Izbornog zakona – rekao je Čović i dodao da očekuje razumijevanje i podršku međunarodne zajednice.