Društvo

Obradovali i mlade i stare širom Srpske: Za svoj 22. rođendan “EuroBlic” darovao čitaocima 2.200 knjiga (FOTO, VIDEO)

Penzioneri, djeca, žene žrtve nasilja u porodici, roditelji mališana oboljelih od malignih bolesti, mještani udaljenih planinskih sela – svi oni će, zahvaljujući poklonu “EuroBlica”, kišne jesenje dane provesti uz omiljenu knjigu.

Obradovali i mlade i stare širom Srpske: Za svoj 22. rođendan “EuroBlic” darovao čitaocima 2.200 knjiga (FOTO, VIDEO)
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Uobičajeno je da za rođendan slavljenici primaju poklone, ali “EuroBlic” i ove godine ostaje vjeran tradiciji, da povodom svog rođendana darovima časti svoje čitaoce.

Uoči 8. novembra, 22. rođendana “EuroBlica”, naše ekipe su za samo jedan dan posjetile sedam destinacija u Banjaluci, Kupresu RS, Šipovu, Gradiški i Modriči i uručile poklon pakete, u koje je spakovano, ukupno, oko 2.200 knjiga.

Radost sa kojom su svuda dočekane svjedoči da je i danas, bez obzira na sva “čuda tehnike”, dobra stara knjiga za mnoge najdraži poklon.

Ljubavni romani, krimići, djela popularnih autorki poput Nore Roberts i Danijele Stil, kuvari koji otkrivaju tajne zaboravljenih đakonija, biografije slavnih ličnosti… nisu baš klasici, ali jesu omiljeno štivo za sve genracije.

A upravo izbor knjiga, koje su dobili na poklon, obradovao je stanare domova za stare u Banjaluci i Gradiški, žene i djecu žrtve nasilja u Sigurnim kućama u Banjaluci i Modriči, osnovce u Strojicama kod Šipova i maloj planinskoj opštini Kupres u RS, kao i stanovnike ovih sela, za koje su školske biblioteke jedino mjesto u kojem mogu doći do knjiga.

Poklon “EuroBlica” je sa radošću dočekan i u Roditeljskoj kući “Iskra” u Banjaluci, u kojoj, zajedno sa svojim mamama ili tatama, borave djeca oboljela od malignih bolesti, tokom višemjesečnih terapija u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Zbog korona pandemije i brige za zdravlje mališana ulaz u Roditeljsku kuću je zabranjen, ali to nije spriječilo osoblje kuće da ekipu “EurBlica” srdačno dočeka na ulazu.

– Zahvalni smo “EuroBlicu” na ovoj vrijednoj donaci. Knjige će našoj djeci i roditeljima skratiti vrijeme i utješiti ih tokom dugotrajnog liječenja – rekla je upravnica Roditeljske kuće Katica Kerkez.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja dece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, takođe se zahvalila na knjigama i čestitla rođendan “Euroblicu”, a Andrea Pećanac, sekretarka ovog udurženja, poručila je da će poklon podijeliti sa mališanima koji se trenutno liječe na Odeljenju hemato-onkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS.

U Domu penzionera u Banjaluci bake i djede, okupljeni u domskom kafiću, su sa nestrpljenjem isčekivali goste iz “EuroBlica”.

Pozdravili su nas aplauzom, a čim je paket otvoren, pohitali su da “bezecuju” omiljenu knjigu.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:  VESNA TRIVIĆ DOM PENZIONERA /USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: VESNA TRIVIĆ DOM PENZIONERA /USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ljiljana Bosnić (79), učiteljica u penziji porijeklom iz Aleksinca, odabrala je roman Trumana Kapotea “Uslišene molitve”.

– Od malena volim da čitam. Moj pokojni suprug i ja imali smo u našoj kući u Zvorniku veliku biblioteku, u kojoj su dominirali ruski, srpski i francuki klasici. Imali smo i više od 100 knjiga iz čuvene edicije “Lastavica”. Kad mi je suprug umro, došla sam u ovaj dom da ne budem sama, jer su naše kćerke odselile u inostranstvo. I ovdje svaki slobodan trenutak provodim uz knjigu – kaže simpatična baka Ljiljana, koja je još kao mlada učiteljica došla u BiH da uči djecu, pa se tu i zaljubila i udala i dočekala starost.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

I njene “komšije” iz doma su se odmah pridružile ćaskanju o knjigama, o “Lastavici” koja im je uljepšala djetinjstvo, o dobrim starim vremenima i čuvenim piscima.

A naša ekipa je krenula dalje, da knjigama iz čarobnih “EuroBlic” paketa, obraduje i penzionere u Gradiški.

U Domu za starija lica “Rezidencija Bakić” knjige su sa radošću dočekali i stanari i zaposleni koji brinu o njima.

Čim je paket stigao, izabrali su knjige, koje će, kako kažu, sa zadovoljstvom pročitati.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Štefanija Opačić, Zagrepčanka sa najdužim stažom u domu u Gradiški, opredijelila se za knjigu o Titovoj najvećoj ljubavi, Davorjanki Zdenki Paunović.

– Ova knjiga me podsjetila na sretno doba, na državu koju sam iskreno voljela i na predsednika kojeg je poštovao cijeli svijet, a obožavale ga mnoge žene – kazala je Štefanija.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ranko Bakić, vlasnik Doma zahvalio se na poklonu, čestitao rođendan, te rekao da je on, kao i mnogi drugi u ovom domu, vjerni čitalac “EuroBlica” od prvih brojeva.

I u Sigrunoj kući u Banjaluci knjige su donijele radost.

Čim smo stigli, atmosfera je živnula. Djecu je, očekivano, najviše interesovala biografija čuvenog fudbalera Lionela Mesija, za koju su se zainteresovale i djevojčice.

Mirjana (34), koja se od nasilnog muža sklonila u Sigurnu kuću sa troje male djece, kaže da je u detinjstvu “pročitala skoro sve knjige iz školske biblioteke”. I danas čita, kad stigne od brojnih majčinskih obaveza.

– Nek ste nam donijeli baš ovakve knjige, koje nas mogu razonoditi i razveseliti. Nismo mi za neko teško štivo, dosta nam je teškog života – kaže Mirjana.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:
FOTO:

Dodaje da voli da kuva, pa će isprobati i recepte iz nekoliko kuvara koji su se našli u poklon paketu.

– Ima ovdje i knjiga koje mogu čitati deci, dok ih uspavljujem. Bolje im je da zaspe uz knjigu, nego uz televizor – kaže Mirjana, koja u Sigurnoj kući boravi već mjesecima.

Jelena Šućur Kajkut, medicinska sestra zaposlena u banjalučkoj Sigurnoj kući, zahvalila je “EuroBlicu” na, kao je rekla, prelijepim knjigama, koje će  u hladnim i tmurnim danima pomoći ženama da skrenu misli sa problema koji ih muče.

Pročitajte još

I korisnice Sigurne kuće Udruženja “Budućnost” u Modriči, prvog skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u porodici u RS, sa radošću su dočekale poklon paket “EuroBlica”.

– Zaista, ljepši poklon nismo mogle ni zamisliti. Možda ćemo organizovati i čitalačke kružoke, kako bismo kroz razgovor o pročitanim knjigama pomogli ženama da se izbore sa preživljenom traumom – kaže Gordana Vidović, direktorka Udruženja “Budućnost”, koje je Sigurnu kuću u Modriči osnovalo davne 2000. godine.

I dok su žene u Sigurnim kućama pelistavale knjige, birajući štivo za duga jesenja popodneva, naša ekipa je krenula u susret najmlađim čitaocima.

U Osnovnoj školi “Rade Marjanac” u Strojicama kod Šipova dočekala nas je Radmila Novaković, profesorica srpskog jezika i školska bibliotekarka.

– Od srca vam hvala, ove će knjige obradovati i djecu i radnike škole i mještane Strojica i okolnih sela, kojima je takođe školska biblioteka na raspolaganju. Upravo ovakve knjige su nam nedostajale, jer u našoj biblioteci imamo uglavnom klasike i školsku lektiru – kaže profesorica Radmila.

FOTO: MILKICA MILOJEVIC/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIC/RAS SRBIJA

Dodaje da je predrasuda da deca i odrasli u selima ne čitaju. Naprotiv, mnogi od njih su, kaže, već pročitali sve naslove iz školske biblioteke.

– Imali smo jednu koleginicu, ovde je do penzije radila kao čistačica, koja je za nekoliko godina pročitala sve što imamo u našoj bilioteci, pa smo joj donosili knjige iz Mrkonjić Grada i Banjaluke. I nije ona jedina. Mnoga naša djeca čitaju više od obavezne lektire, a i meštani, pogotovo penzioneri, često navrate da bi pozajmili knjigu – kaže Radmila Novaković.

Jedan “EuroBlicov” paket knjiga stigao je i u jednu od najmanjih i najsiromašnijih opština u Srpskoj, Kupres RS.

U ovom mjestu se nalazi mala područna škola, sa svega 11 đaka, a zahvaljujući zamjenici načelnika opštine, Jovani Kureljušić, u toj školici je nedavno osnovana i biblioteka, koja je na usluzi i đacima i mještanima.

Jovana Kureljušić se zahvalila na donaciji i uputila zaposlenima u “EuroBlicu” srdačne rođendanske čestitke.

– Vi ste mnogo uradili za našu opštinu. Da nije bilo reportaža u “EuroBlicu” mnogi ne bi ni znali da postojimo – poručla je Jovana.

Ovom turnejom nije završena rođendanaska akcija “EuroBlica”.

Naprotiv, ona je tek počela.

Već su spakovane knjige koje će narednih dana stići u Kneževo, Prijedor, Derventu, Bijeljinu i druge gradove i sela u Republici Srpskoj.

Jer, knjiga je, ipak, najlepši rođendanski poklon.

Tradicija darivanja

Od osnivanja “EuroBlic” njeguje tradiciju rođendanskih poklona za svoje čitaoce i pripadnike zajednice. Povodom rođendana organizovane su akcije dobrovoljnog darivanja krvi, posjete ustanovama socijalne zaštite i druge akcije po kojima je “EuroBlic” prepoznat kao društveno odgovorna kompanija. Tako su, povodom 14. rođendana, 2013. godine, predstavnici “EuroBlica” posjetili Dom za djecu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ u Banjaluci i poklonili im slatkiše, tehničku opremu i pakete kozmetike i pelena za bebe. A 2008. godine “EuroBlic” je povodom rođendana poklonio klima uređaje porodilištima u Srpskoj. Najduže, čak 12 godina, trajala je akcija darivanja beba. U svim porodilištima u Srpskoj majkama su uručivani paketi, u kojima je bilo doslovno sve što je novorođenčetu potrebno u prvim danima života.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije