Društvo

OBRATITI PAŽNJU NA HIGIJENU Registrovano deset slučajeva teške akutne respiratorne infekcije u RS

Tokom protekle sedmice domovi zdravlja u RS su prijavili 3.273 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 805.

OBRATITI PAŽNJU NA HIGIJENU Registrovano deset slučajeva teške akutne respiratorne infekcije u RS
FOTO: SHUTTERSTOCK

U bolnicama u RS u ovom periodu prijavljeno je deset oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), saopštili su iz Instituta za javno zdravlje RS.

Testirana su i četiri SARI, te dva ILI uzorka, od kojih nijedan nije bio pozitivan na viruse gripa. Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, nijedan nije bio pozitivan na ove viruse – kaže načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Nina Rodić Vukmir.

Prema njenim riječima, uskoro se očekuje početak vakcinacije protiv gripa.

– Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo. U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak. Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – ističe Vukmirova.