Gradovi

Obustavlja se i vakcinacija: Zdravstveni radnici u Sarajevu od ponedjeljka u štrajku

Od ponedjeljka, 14. juna, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupaju u štrajk, odlučeno je nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade Kantona na kojima nije postignut dogovor, kao i nakon protesta. Primaće samo hitne slučajeve, a vakcinacija će biti obustavljena.

Obustavlja se i vakcinacija: Zdravstveni radnici u Sarajevu od ponedjeljka u štrajku
FOTO: KLIX.BA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić potvrdio je danas Srni da zdravstveni radnici stupaju u štrajk u punom kapacitetu, što je odluka Glavnog odbora Sindikata, prenosi Avaz.

– Zdravstveni radnici stupaju u štrajk, a u ponedjeljak će zdravstvene ustanove raditi u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH – istakao je Selimić.

S obzirom da je u toku masovna vakcinacija u sarajevskoj “Zetri”, Selimić je naveo da neće biti vakcinacije, samo revakcinacija.

– Članovi našeg Sindikata biće raspoređeni i u “Zetri”. Takođe, čekaće i hitne slučajeve, s obzirom da vakcinacija nije hitna, što znači da se neće ni odvijati – rekao je.

Podsjećamo, radnici u zdravstvu juče su održali proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Prihvati notifikacije